Israel, Palestina & Qatar


Ja, man undrar vad dessa länder har gemensamt? Att Israel och Palestina har en del konflikter känner de flesta till. Men hur kommer Qatar in i bilden?

Jo, Qatar finansierar till stor del Hamas raketartilleri, och alla de tusentals raketer som skjutits mot Israeliska mål under flera års tid.

Man skulle kunna säga att de är källa till den konflikt som råder mellan Israel och Palestina just nu. Och indirekt skyldiga till bombningen av Gaza.

Israel har långe påpekat att Qatar underminerar freden i området.

Vad har Qatar för motiv?

Qatar är ett mycket litet land, med ca en kvarts miljon invånare, fast med en stor plånbok till följd av olja och gasfyndigheter. Qatar har hittills haft goda kontakter med USA och Israel. Man stöder den liberala nyhetskanalen Aljazeera, som ofta kritiserar grannlandet Saudiarabien. Man har utmärkt sig som en trendsättare i regionen, och är något liberalare än grannländerna; kvinnor får till exempel köra bil, vilket inte tillåts i Saudiarabien. Men någon riktig demokrati finns inte. En kungafamilj styr landet.

Qatar delar tillika ett stort gasfält i havet med Iran, som också stöder Hamas och andra islamister. Detta kan vara ett skäl. Intern maktkamp, mellan kungarikena i området kan också vara en bidragande orsak. Vilket är svårt att överblicka för oss västerlänningar.

Hursomhelst, det handlar inte längre om israeler och palestinier.


Följ oss
Sammanfattning av veckans artiklar till din inbox varje måndag