Kapitalismen i kris…


Vi har vant oss vid att företagare skapar jobb åt oss, och att dessa jobb oftast finns till hands via arbetsförmedlingar och rekryteringsfirmor. Och om vi inte får napp så hjälper staten och fackföreningarna oss med försörjning, dvs a-kassa. Trygghet.

Vi förlitar oss på att entreprenörer och kapitalister ska driva så pass många och stora företag att det blir jobb åt alla, och att skatteintäkterna från dessa verksamheter ska försörja statsapparaten. Och att vi genom utbildning och karriärvägar kan skapa oss en bättre framtid, både materiellt och själsligt.

För 150 år sedan fick vi förlita oss på egenhändigt skapat arbete, jordbruk, naturahushållning, hantverk, handel etc. Det fanns inte så många industrier, nästan alla var fattiga bönder. Men teknik och vetenskap gjorde hela tiden framsteg, och industrialismens lokomotiv dånade ut från perrongen.

Dåtidens hantverkarbodar blev till manufakturer, som i sin tur blev fabriker och därefter industrier. Istället för att tillverka en klocka, som kostade 100 000 kr, kunde man nu tillverka många klockor som kostade avsevärt mycket mindre.

Varor och tjänster blev nu tillgängliga inte bara för ett fåtal utan för en massmarknad, och de utblottade bönderna blev istället fattiga fabriksarbetare. De fattiga arbetarna organiserade sig emellertid, liberala nymodigheter som mötesfrihet födde arbetarsammanslutningar och fackföreningar.

Arbetarna insåg att strejker och förhandlingar var en snabbare väg till rättvisa än blodig revolution med oklar utgång. Och kapitalisterna insåg att de anställda var en mycket viktig resurs, och det föddes en ömsesidig respekt och tillit.

De fordom tandlösa, loppiga, utblottade böndernas ättlingar går numera omkring med iPodar, Acne-jeans, och dricker färskpressad apelsinjuice från Florida. Tonåringar räknar integraler i skolan, hemma umgås de i virtuella världar, och kommunicerar över hela jordklotet.

Kapitalismen är i kris…

…och det finns snögubbar i helvetet.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om samhälle, politik, kapitalism, kapitalismen, industrialism


Missa inget!

En sammanfattning av veckans artiklar skickas till din inkorg, varje måndag.