Känner du inte din granne eller folk i din omgivning – då existerar det inget samhälle


I Grums klagas det på ett barngäng som trakasserar ett bostadsområde med hårda ord och våld. Det rör sig om barn till s.k nyanlända (vad det nu betyder) som beter sig illa mot omgivningen; det har handlat om verbala våldtäktshot, spottloskor, och stryptag mm. Till hösten ska ärendet tas upp av polisen med bl.a ett informationsmöte till tolkar.

Man häpnar. Det här är ett typiskt exempel på ett icke existerande samhälle. Massor av människor som bor tillsammans, men som förmodligen inte känner varandra så väl, och framförallt inte kan organisera sig och agera tillsammans. Det finns inget civilsamhälle. Det enda som förenar dem är ängsligheten att bli kallade för rasister. De oroar sig för att grannar ska börja ”dra kopplingar mellan problemen och främlingsfientliga åsikter”.

Den långt gångna socialismen har bidragit till hyperindividualism, nihilism, nomadism, anonymitet och kontaktlöshet etc, vilket har skapat dylika områden där ingen känner ingen, och banden mellan människor är ytliga eller obefintliga. Och när något oväntat händer då blottas hur svaga dessa grannskap är. Invånarna förväntar sig att polisen ska göra något under hösten – medan deras barn inte vågar gå ut, utan får stanna inne. Vilken märklig barndom i ett av (åtminstone på pappret) världens rikaste länder. Flugornas herre förflyttat till ett sömnigt svenskt lägenhetskvarter.

Givetvis kommer inget att hända, och de som har råd kommer att flytta därifrån i s.k white flight, vilket är ett vanligt fenomen i områden där andelen kulturellt avvikande invandrare ökar över en viss procentsats.

Invånarna förväntar sig att staten ska göra något. Men jag är ledsen kära Grumsbor, staten är blott en illusion, den består bara av en massa människor som organiserar sig på olika sätt kring makt. Och det är inte säkert att de kommer att välja att hjälpa er; det så många andra bränder, mord, skjutningar och utryckningar just nu. Några skitungar som hotar ett grannskap är kanske inte så prioriterat. Men om den statliga organisationen inte kan hjälpa er, varför organiserar ni inte er? Om problemet är att ni inte känner varandra, lär då känna varandra, och gör det snabbt.


Följ oss
Sammanfattning av veckans artiklar till din inbox varje måndag