Första stegen mot ett socialistiskt USA?


Första stegen mot ett socialistiskt USA? 1Fyra radikala socialistiska kvinnor håller på att ta över initiativet hos det amerikanska demokratiska partiet. De är alla ledamöter av representanthuset: Alexandria Ocasio-Cortez (D-N.Y.), Ilhan Omar (D-Minn.), Ayanna Pressley (D-Mass.), och Rashida Tlaib (D-Mich.).

De är inte bara kvinnor utan tillhör även olika minoriteter, och har i dagarna väckt en twitterdebatt där de kallar president Trump för rasist, pga ett uttalande presidenten gjort. Detta tillmäle har även använts mot de egna inom partiet, exempelvis Nancy Pelosi. Identitetspolitik och nysocialism är honnörsorden.

Den här radikaliseringen hade varit otänkbar för bara några år sedan, men kanske är det Obama-effekten som vi ser nu? Bakom de trendiga kostymerna och det charmiga leendet dolde det sig en förvånansvärt radikal person. Och nu verkar fördämningarna rasat helt och hållet.

Det finns en del socialistiska fästen på väst- och östkusten. Och i dessa kluster odlas en progressiv socialdemokrati, med tydliga etatistiska förtecken, där staten anses ha rätt att blanda sig i det mesta. Förhållningssättet är tämligen oamerikanskt, och skulle även reta upp den genomsnittliga europeiska väljaren.

I USA håller man ju friheten högt, och vill att privata initiativ ska lösa flertalet utmaningar i civilsamhället, medan den federala statsmakten ska hållas utanför. De fyra ställer sig således emot det demokratiska partiets klassiska politik, som inte alls är lika radikal eller ens socialistisk.

Frågan är vad denna radikalisering kommer att leda till? Kommer någon av kvinnorna att ens vinna de demokratiska primärvalen? Eller blir det gamle trotjänaren Joe Biden som får dra lasset att förlora mot Donald Trump?

De radikala fästena i USA är visserligen tätbefolkade, men representerar en liten del av befolkningen i det jättelika landet. Det socialistiska uppvaknandet inom demokraterna kan leda till ett ordentligt magplask om det vill sig illa.

Ekonomin går som tåget, vi ser skattesänkningar och avregleringar som uppskattas av gemene man. Fortsätter det så här  går Trump och republikanerna mot seger 2020, och då riskerar demokraterna ytterligare splittring och marginalisering. Och tvåpartisystemet riskerar att förvandlas till ett enpartisystem.

Nåväl, det finns givetvis flera partier, och vi vet att vinnande kandidater kan dyka upp från ingenstans i USA. Så, det kanske finns hopp för pluralismen och partiväsendet, men det ser i dagsläget mörkt ut för demokraterna.


Följ oss
Sammanfattning av veckans artiklar till din inbox varje måndag