Inga helgon i Sydafrika?


DN:s ledare ojjar sig över att frihetskampen i Sydafrika kommit av sig. Att Nelson Mandela och ANC chanserat, blivit korrumperade, och inte lägre lyser med ren och klar låga.

För tjugo år sedan frigavs Nelson Mandela. Världen jublade och allt tycktes möjligt. Men riktigt så blev det inte.

Det rasistiska apartheidsystemet försvann i och för sig, vilket åtminstone jag räknar som en enorm förändring till det bättre. Svarta i Sydafrika har idag helt andra förutsättningar än för 20 år sedan. Sydafrika har normaliserats, från att ha varit en politisk anomali har det blivit ett vanligt land. Ja, i hela världen har det skett omvälvande förändringar de senaste 20 åren, med sovjetkommunismens fall, Östeuropas frigivelse etc.

Att fattigdomen och korruptionen inte besegrats i Sydafrika är kanske inte så märkligt, det har ju inte de andra afrikanska grannländerna heller lyckats med. Varför skulle Sydafrika lyckas bättre? Även om man är på god väg, det händer mycket i Afrika nu med investeringar, utveckling och framåtanda.

Kanske hade många, inklusive DN:s ledarskribenter, någon slags helgonbild av Nelson Mandela och ANC. Om bara apartheid-regimen föll skulle ett lyckorike uppstå i Sydafrika. Orättvisor och fattigdom skulle försvinna simultant, fred och harmoni skulle sprida sig som en präriebrand över bushen.

Nåväl, det flesta av oss vet att det varken finns paradis eller helgon, och att när omvälvningens tid är förbi börjar vardagens utmaningar. Det förvånar mig att DN producerar en sån konstlad och naiv betraktelse över vår spännande samtidshistoria och ett intressant land.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om samhälle, politik, DN, dagens nyheter, Sydafrika, Mandela, ANC


Missa inget!

En sammanfattning av veckans artiklar skickas till din inkorg, varje måndag.