Flyktingar till fots på väg mot Tyskland och Sverige


Jag talade med en man på fruktmarknaden, i Limassol på Cypern där jag bor numera. Han var imponerad över att jag kom från Sverige, själv var han gästarbetare från något land österut. Strax började han prisa Sverige eftersom man fick pengar från staten där. Jag berättade att man också betalar mycket pengar i skatt, mycket mer än på Cypern eller någon annanstans. Men han lyssnade inte på det örat, utan fortsatte maniskt att  höja den frikostiga svenska staten till skyarna. Då tyckte jag nog att mannen var lite bakom flötet, men började sakta inse att Sverige har ett speciellt rykte i vissa länder, som ett slags välfärdsparadis där staten bekostar både det ena och det andra.

Och nu ser man huvudnyheten på Euronews, massor av flyktingar på väg till fots till Sverige och Tyskland. Då dessa länder anses vara bäst ut välfärdssynpunkt. De riskerar livet i välfärdslotteriet, istället för att stanna halvvägs i Turkiet eller i andra närliggande länder så tar de risken att färdas till norra Europa.

Tyvärr stämmer inte alla sagor som de hört, och långt ifrån alla får stanna, eller ens kategoriseras som flyktingar. Jag tror att Sverige får fila på sin marknadsföring i Mellanöstern, och då är jag inte en gnutta ironisk. Det finns folk som förlorar livet under resan till paradiset.


Följ oss
Sammanfattning av veckans artiklar till din inbox varje måndag