Lemesos, en engelskspråkig stad vid Medelhavet


Limassol

Strandpromenaden i Lemesos, Cypern

Det är många nordeuropéer som funderar på att flytta till varmare breddgrader. Men språket är ofta ett stort hinder; det är en utmaning att lära sig spanska, franska, italienska eller grekiska. Särskilt svårt är det om man vill uppnå en professionell nivå, som motsvarar höga krav på karriär och social kompetens. Kort och gott, det är svårt att lära sig att tala ett nytt språk lika bra som ens modersmål.

Då återstår internationella företag, där man talar engelska; utbudet är dessvärre inte lika stort, och det blir svårare att hitta ett jobb. Man kan också fundera på hamnstaden Lemesos (Limassol) på Cypern, där jag själv bor. Här pratar nästan alla engelska vid sidan av grekiskan, ett arv från den brittiska kolonialtiden.

Staden med omnejd har ca 170 000 invånare. Bebyggelsen påminner om en villastad, med många kvarter av låg bebyggelse. Det är fortfarande möjligt att bo i ett privathus mitt i stadsbebyggelsen, vilket är ganska ovanligt på andra håll i världen.

Lemesos har under senare år vuxit och blivit alltmer etablerat bland kosmopoliter. Den största gruppen av utlänningar är britter, sen finns det folk från hela Europa, samt Indien, Filippinerna, Vietnam, Ryssland etc.

Cypern har 12,5% i bolagsskatt. Löneskatten gäller enbart på inkomster överstigande 19,500 € om året. Och den högsta momssatsen är 19%.

Skattetabell Cypern

Årsinkomst
Skatt i %
 – 19,500 €
0
19,501 – 28,000 €
20%
28,001 – 36,300 €
25%
36,301 € –
30%

Cypern har varit med i EU sedan  2004. Eurokrisen har påverkat landet negativt, och man ser en hel del tomma och stängda affärer längs gatorna. Men Lemesos har inte drabbats lika hårt som resten av ön, och staden håller på att repa sig sakta men säkert. En del större infrastrukturprojekt lyfter staden, såsom den nya marinan, nya kontor och lägenhetskomplex vid sidan av strandpromenaden, samt nya parker utmed de gamla flodbädderna.

Limassol-Old-Town.3

Gamla stan i Lemesos

Det är nära till vackra badstränder som Ladys Mile, St Raphael Beach och Kourion, där vi också finner ruinerna av den antika staden med samma namn. Eller ta en tur utmed den nyrenoverade strandpromenaden, och sedan vidare i den lite nedgångna men charmiga gamla stan, runt Rickard Lejonhjärtas kastell, se den moderna fiske- och småbåtshamnen. Utbudet av restauranger, caféer, barer, klubbar är stort; kvaliteten har stor spännvidd, här finns både högt och lågt. Besök den stora shoppingallerian My Mall i utkanten av staden, eller ta en dagsutflykt till badparken Fasouri. Ett internationellt kasino är planerat och ska stå klart om något år. Det är också nära till bergskedjan Troodos vars högsta topp sträcker sig nära 2000 m över havet. Här kan du vandra bland höga tallar och granar, besöka vingårdar eller charmiga små byar med klassiska lokala tavernor.

Klimatet är milt på Cypern, större delen av året ligger temperaturen något över 20°. Under juli-augusti är det emellertid hett, över 35°. I januari-februari kan temperaturen gå ner till 15°. Vissa vintrar bjuder också på mycket regn, som är välbehövligt då det är torrt resten av året. Vattnet samlas i stora dammar utmed bergssluttningarna. Det finns också ett antal anläggningar som utvinner färskvatten från havet. El produceras i ett stort modernt kraftverk som drivs med olja eller gas. Elpriserna är förhållandevis höga, då öns elnät inte är hopkopplat med fastlandet.

Cypern räknas till det femte säkraste landet i världen, trots att landet tidigare haft en konfliktfylld historia. En tredjedel av ön ockuperades av Turkiet 1974, som ett svar på oroligheter mellan de olika folken, kristna och muslimer, ofta kallade grekcyprioter och turkcyprioter.

Nordcypern, som den ockuperade turkisktalande delen kallas, är inte erkänt av FN eller världssamfundet. Det är emellertid lätt att resa mellan de olika delarna med pass och extra bilförsäkring. Men många regeringar avråder sina medborgare från att köpa fastigheter eller mark på den ockuperade sidan då ägandet kan vara omtvistat.

Nu pågår äntligen seriösa samtal om att återförena ön under en bi-kommunal federation, där öns etniska grupper ska få maximalt självstyre under ett och samma tak. De bägge befolkningsgrupperna reser fram och tillbaka mellan de två sidorna, man ser turkcyprioter på IKEA och grekcyprioter på strandpromenaden i den vackra hamnstaden Kyrenia på nordsidan.

Under 1800-talet var Cypern känt för att det inte fanns motsättningar mellan muslimer och kristna.  Den forna fiendskapen skapades mångt och mycket av de s.k moderländerna, Grekland och Turkiet, som länge varit i konflikt med varandra. Medan Storbritannien utnyttjade fiendskapen i klassisk divide- and-rule-taktik.

Många olika herrar har styrt över ön, även om det dominerande folket är greker, som började anlända till ön redan under bronsåldern (!) ca 1200 f Kr. Det fanns också feniciska bosättningar och eteocypritiska, som var det gamla ursprungsfolket. Ön ingick sedermera i de ptolemeiska-, romerska- och det bysantinska rikena. Rickard Lejonhjärta erövrade ön 1191 på väg till det heliga landet. Cypern styrdes under en kort tid av tempelriddarna, därefter huset Lusignan, sedermera venetianarna, och ottomanerna erövrade ön i slutet av 1500-talet. 1878 tog britterna över, och Cypern blev självständigt 1960. Engelska militärbaser finns emellertid fortfarande kvar.

harbout-limassol

Vy från gamla fiskehamnen i Lemesos. Den nya moderna hamnen syns i bakgrunden.

Republiken Cypern är en fullvärdig medlem av EU, och man använder euron som valuta. Landet styrs av mitten-högerpolitikern presidenten Nicos Anastasiades och hans regering, samt ett parlament med 80 platser, varav några står tomma i väntan på återföreningen.

Förutom turismen, som mestadels är lokaliserad till öns östra delar, ägnar man sig åt bank- och finansverksamhet, sjöfart, handel och läkemedel. Det finns också en liten högteknologisk sektor, som har goda förutsättningar att växa, då det finns gott om högutbildade personer på ön, samt gott företagsklimat. För några år sedan påträffades gasfyndigheter söder om ön, de har ännu inte börjat utvinnas.

Skatterna är lägre än i Sverige och det är lönsamt för utlänningar att starta företag här, men ön är inte ett s.k skatteparadis som många tror. Kontakten med myndigheterna är smidig, korruption är inte lika vanligt som på andra håll i Sydeuropa.

Offentliga skolor håller något lägre standard, men är bra på kärnämnen som matematik och modersmål. Det är emellertid billigt att anlita extralärare för läxhjälp och stöd. För den som har råd finns ett utbud att helprivata skolor. Vad gäller vården så är de offentliga sjukhusen bra, och har kortare kötider och bättre tillgänglighet än de svenska. Därutöver finns det helprivat vård, som finansieras av sjukvårdsförsäkringar (ofta via arbetsgivaren), och där upplever man en högre standard.

Den som vill flytta till Lemesos bör se till att söka jobb i förväg, eller ta med sig sitt jobb. Det går alldeles utmärkt att jobba som frilansare här mot andra marknader. Det finns hyffsad internetuppkoppling och goda flygkommunikationer med resten av världen. Det är lätt att hitta lediga bostäder att hyra. Och fastighetspriserna har gått ner efter eurokrisen.

Cyperns geografiska läge är intressant, ön gränsar tre kontinenter, Asien, Afrika och Europa. Den kreativt sinnade entreprenören har stora förutsättningar att skapa sig en framtid här.

cyprus-seasons


Missa inget!

En sammanfattning av veckans artiklar skickas till din inkorg, varje måndag.