Flumskolan sågas av hjärnforskare


Socialdemokraternas skolpolitik har länge kritiserats av borgerliga politiker och den allmänbildade allmänheten. Skolan anses ha blivit en experimentverkstad, där ideologiska nycker styr istället för forskning och vetenskap. Alliansregeringen arbetar åtminstone på papperet med att reformera utbildningsväsendet, men det lär ta tid. Vi kommer under många år få dras med en grundskola, märkt av socialdemokratisk vilsenhet.

Nu möter flumskolan tillika hård kritik från den kände neurologen Martin Ingvar, som menar att grundskolans pedagogik inte är anpassad efter hjärnans utveckling. Han menar bland annat att språkstudier borde påbörjas tidigare, att betygssystemet är felkonstruerat utifrån barnens utveckling, och att de största förlorarna är pojkar från arbetarklassen.

Det här måtte svida ordentligt. Förmodligen har det aldrig varit lätt att vara socialdemokratisk skolpolitiker, det blir knappast lättare efter den här osande artikeln.

Kanske bör vi fråga oss varför uppburna forskare som t ex Martin Ingvar inte nyttjas som en resurs i samband med skolreformer?

Helst skulle jag vilja se en riksdag där duktiga lärare, läkare, ingenjörer tog plats bland undersköterskor, verktygsfilare och betongarbetare – istället för alla dessa bleka politrucker som låter sig pinas av partipiskor och ideologiskt förfall.

Färdigskrivna röstsedlar, interna nomineringar, ungdomsförbundskarriärer och 4%-spärrar ser förmodligen till att det aldrig blir verklighet.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om samhälle, politik, skolan, skola, utbildning, forskning, neurologi, socialdemokraterna


Missa inget!

En sammanfattning av veckans artiklar skickas till din inkorg, varje måndag.