Europas skuld och dödens hav


Varje dag ger sig hundratals människor av från Mellanöstern, Nordafrika, Afrikas horn och andra platser runt södra Medelhavet som härjas av krig fattigdom och misär.

Flyktingarna är så desperata att de till och med riskerar livet på båtar som inte är sjödugliga, de förlitar sig på människosmugglare, de tar till vilka medel som helst för att komma bort från sina hemländer.

Kanske skulle vi européer istället för att skuldbelägga oss själva så fundamentalt börja fundera på VAD dessa människor flyr ifrån?

Jag tänker inte gå in på alla galna våldsdåd som sker i Mellanöstern eller i Afrika, allt förtryck, all tortyr, våldtäkter och allt mänskligt lidande som det för med sig, utan bara ta ett exempel.

I augusti 2013 använde den syriska regimen saringas mot sin egen befolkning. Sarin är en av de mest fruktansvärda vapen som mänskligheten uppfunnit. Det är en nervgas som dödar urskillningslöst. Det är egentligen inte ett vapen utan det handlar mer om utrotning, ungefär som koncentrationsläger, dödsmarscher eller andra liknande vidriga påfund. Det internationella samfundet har sedan länge förbjudit användandet av sarin, men regimen i Syrien valde att använda dylika kemikalier mot sin egen befolkning. Hundratals civila, kvinnor och barn dog under vidriga omständigheter i attackerna.

Det här är ett av många exempel på vad som händer i länderna söder om Medelhavet. Och det är klart att både du och jag hellre skulle ta chansen att kliva på en överfull båt än att bli gasad ihjäl som en råtta, eller någon annan form av hot, våld, tortyr etc.

Och det här kommer att fortsätta, oberoende av Europas migrationspolitik, tills läget blir stabilt i Mellanöstern och Nordafrika. Med demokrati, fritt näringsliv, möjligheter till utbildning, god vård och omsorg, sociala skyddsnät etc. Det måste ges möjligheter för en medelklass att växa fram, och bygga vidare på samhället.

I dagsläget plundras många av länderna av en elit, som inte skyr några som helst medel för att uppnå sina mål. Det handlar inte primärt om fattigdom eller sociala problem, många av de här länderna skulle kunna vara rika, mycket rika till och med. Nej, det handlar om diktatur, förtryck och våld. Givetvis ska vi hjälpa flyktingarna, men Eropas största utmaning är att bidra till en demokratisk utveckling i dessa länder.


Följ oss
Sammanfattning av veckans artiklar till din inbox varje måndag