”Reservvaluta” i Grekland


Enligt Europeiska Centralbanken så utreds möjligheterna till en grekisk ”reservvaluta”, som kan användas till betalning av statsanställda etc. I praktiken är det här första steget till en ny och egen valuta, och utträde ur eurozonen.

Eurokrisen har kommit till en fas där samtliga parter förmodligen ser ett utträde ur eurozonen som det minst smärtsamma för Grekland och de andra länderna i unionen.

Man skyller givetvis på grekerna, att de inte skött sin ekonomi etc, och de må vara sant i allra högsta grad, MEN den ekonomiska vanskötseln är egentligen inte roten till krisen. Det finns många länder med misskött ekonomi som inte drar sina grannländer med sig ner i misären.

Grekland skulle kunna ha hur bra ekonomi som helst, men aldrig kunna tävla med Tyskland, som sätter agendan i EU:s ekonomiska utveckling.

Det innebär att Grekland (och alla andra länder som inte har en ekonomi jämförbar med Tyskland) kommer att hamna på efterkälken och i ekonomisk obalans. Europa är inte en optimal valutazon, därtill skiljer sig ländernas respektive ekonomier, politik, skattesystem etc åt alldeles för mycket.

Betrakta Finland, där krisen är på ingående; landet kommer att hamna i liknande problem om de inte spelar sina kort helt rätt.

 


Missa inget!

En sammanfattning av veckans artiklar skickas till din inkorg, varje måndag.