Är sverigedemokraterna den nya socialdemokratin?


Vi tar en snabb titt på sverigedemokraternas politik. Jag bjuder inte på en länk till deras webbplats, det är lätt att hitta själv.

De vill höja taket i A-kassan. De vill inte ha för många friskolor, så att kvaliteten i den kommunala skolan försämras. De vill höja vårdnadsbidraget kraftigt. Vad gäller bilismen så vill de höja milersättningen med 4 kr/mil. De är för restriktiv alkoholpolitik, och vill behålla systembolaget. Narkotikapolitiken ska vara fortsatt restriktiv. SD menar att de har en pragmatisk syn på skatter, och vill inte låsa sig vid specifika nivåer. De kan tänka sig att begränsa vinst och överskott hos privata vårdföretag. Och anslagen till försvaret ska höjas (vilket de flesta partier vill numera).

Sverigedemokraternas politik sticker inte ut nämnvärt från de gängse svenska politiska spåren förutom att de är EU-kritiska och vill dra ner på invandringen. Det sistnämnda är givetvis deras paradgren och levebröd, eftersom inget annat parti vågar ta tag i migrationsfrågan på allvar. SD säger sig däremot vara positiva till restriktiv arbetskraftsinvandring inom vissa specifika näringar.

Är det här ett borgerligt parti?

Ärligt talat, det här låter som de nya betongsossarna. Sossarna var också restriktiva mot invandring på 70-talet, de avskaffade den fullt fungerande arbetskraftsinvandringen, höjde skatterna och isolerade landet från omvärlden. Repris på gång?


Följ oss
Sammanfattning av veckans artiklar till din inbox varje måndag