Etniska register i Sverige


Svenskar är bra på att registrera folk, det var ju i Sverige man uppfann personnumret. Åsiktsregistreringen av kommunister och socialister på 60-70-talen är också välkänt, och nu framkommer att polisen registrerar folk efter ursprung eller ras/etnicitet, även ostraffade och barn.

Beteendet ligger i tiden. FRA och NSA djuptrålar ju internet, telefoni och banktransaktioner på jakt efter misstänkta beteendemönster. Så varför skulle inte polisen få sätta ihop en egen liten lista? Eller hur?

Dessutom är folk i gemen ganska så misstänksamma mot Romer, som det handlar om i det här fallet. Somliga kanske till och med tycker att det vara vara bra hålla lite extra koll på dem?

Det är OK så länge vi själva, vår etnicitet och våra åsikter inte registreras. Sånt där gäller de andra. Tankesättet påminner om gammal hederlig konservatism.

Det sker en långsam glidning bort från det fria och öppna samhället, där medborgaren kan ifrågasätta staten och kräva rättvisa. Vi förvandlas sakta till undersåtar, som förväntas finna sig i allsköns märklig behandling, om det gagnar statsmaktens ambitioner.

Hur blev det så här? Jag tror inte att det finns någon utstuderad plan. Det är inte så att Bilderbergarna, Illuminati eller George Soros sitter och drar i trådarna. Nej, den här typen av statlig korruption uppstår när man korsar ny teknik med gammal hederlig maktlystnad. Samt att vi låter politiker och myndigheter styra och ställa utan insyn. Vi är trötta på politik och samhällsdebatt. Det råder politikerförakt och apati inför de stora frågorna.

Det är med andra ord guldläge för alla ambitiösa politiker-broilers. Möjligen kommer några enstaka bloggare och aktivister att gapa lite, men det är SÅ lätt att avfärda dem som foliehattar, rättshaverister och troll. Agitatorerna får politikerna snarare att framstå som sansade och vettiga.

Hur kommer det här att sluta?

Har vi tur uppkommer någon slags praktskandal, gammelmedia vaknar och börjar nysta i det hela, och skapar ett slags drev som kräver huvuden på fat. Vi ser tendenser på detta i USA i samband med NSA-affären. Fast vi är inte riktigt där än. Men om politikerna lyckas skrämma media, journalister och debattörer till tystnad, ja, då blir det svårt.


Följ oss
Sammanfattning av veckans artiklar till din inbox varje måndag