Är romlistan oetisk?


Får polisen inte göra listor på brottslingar, samt deras släkt i utredningstekniskt syfte? Oavsett om dessa brottslingar tillhör en etnisk minoritet eller ej? Stör media rent utav polisens arbete med anklagelserna om registrering av romer?

Problemet är följande. Det är förmodligen svårt att hävda att listan som innehåller flera tusen namn handlar om en specifik utredning, eller några närbesläktade utredningar. Det innebär också ett problem när man registrerar anhöriga, kvinnor och barn.

Somliga hävdar att även släkt och familj måste registreras, ty de kan komma till skada annars vid ett eventuellt tillslag.

Polisen hade förmodligen sluppit all kritik om de delat upp listan på diverse olika brott och utredningar. Och istället för att registrera fruar, barn och sysslingar, blott gjort anteckningar om familjesituationen.

Då hade listorna inte ansetts vara etnisk registrering. Utan blott en lista på diverse personer som kan sammankopplas pga brott och utredningar.

Nu består listan av nära 4000 individer. Det är upp till polisen att bevisa att listan är relevant och att alla personerna är sammankopplade i en utredning, eller likartade utredningar.

Om vi betänker hur illa polisen klarar upp vardagsbrottsligheten i Sverige, så inser vi att det knappast spelar någon roll vilka listor de har. Hela den här cirkusen handlar snarare om hur illa polisen sköter sitt arbete.


Missa inget!

En sammanfattning av veckans artiklar skickas till din inkorg, varje måndag.