Det kokar i Kreml


Jag träffade en rysk affärsman i våras över en lunch, och han berättade knastertorrt och diplomatiskt om sitt hemland. Han hade levt utomlands i många år. Och anledningen därtill var att han hade ett annan syn på att göra affärer och om marknaden.

Vidare menade han att det fanns ett stort antal av hans landsmän som inte riktigt trivdes in det rådande klimatet. Men han hävdade att Ryssland var en otroligt bra tillväxtmarknad, och trodde att saker och ting långsiktigt kunde förändras till det bättre.

Affärsmannen nämnde inte ens Putin, Krim eller något annat som kanske skulle kunna vara kontroversiellt. Jag förstod. Han gillade inte den rådande ordningen, men ville inte kritisera några namngivna personer eller gå in på specifika detaljer.

Samtidigt var han märkligt positiv om framtiden. Han trodde att Ryssland hade en enorm potential, Men det behövdes som sagt ändringar.

För många av oss så tycks dessa ändringar befinna sig långt borta. Putin är Putin, och hans ledarskap verkar vara skrivet i sten.

Så är det givetvis inte. Allt som är fast förflyktigas. Allt förändras. Imorgon är en annan dag. Och kanske är det rådande ledarskapet ett minne blott, och vi har unga liberaler vid makten i Moskva, och ryska soldater och NATO-trupper gör gemensamma militärövningar i Östersjön. Låter det konstigt? Är det otroligt? Tro inte det. Mer än bara rykten säger att det kokar i Kreml.


Följ oss
Sammanfattning av veckans artiklar till din inbox varje måndag