Den delade brasan


Det bodde två familjer i ett parhus, Västerlunds och Östergrens. Huset delade mittvägg och där löpte murstocken genom huset. I övrigt var allt annat separerat, och familjerna levde sina liv såsom goda grannar gör.

På vintern delade de på uppvärmningskostnaderna, ty det förhåll sig nämligen så att om Västerlunds eldade i sin öppna spis så värmde den även upp Östergrens del av huset, och vice versa, eftersom skorstensröret var placerat mitt i huset. På udda dagar eldade den ena familjen, och på jämna den andra. Och på så sätt halverades utgifterna för ved.

Åren gick och Östergrens äldste son tog över deras halva av huset, och föräldraparet flyttade till ett mindre hus. Sonen insåg fördelen med det gemensamma eldandet under vintern, men han var sniken, och struntade i att  elda varannan dag så som överenskommelsen löd. Han gick hellre med tjock tröja den dagen, och slapp på så vis att elda alls.

Utgiften för ved blev lika med noll. Och varannan dag var det ju varmt ändå eftersom grannen eldade.

Snart upptäckte sonen att det var varmt varje dag. Ty Västerlunds tröttnade på att frysa, och de började elda varje dag. Nu stod de för hela uppvärmningen av parhuset.

Det som var en smart planerad gemensam lösning slutade med att den ena familjen fick göra allt jobb.

Men sagan slutade inte där. En dag var det iskallt hos Östergren, och det var kallt i flera dagar. Vad hade hänt, hade grannen Västerlund slutat med sitt frikostiga eldande i brasan?

Nej, inte alls. När Östergren gick ut i trädgården för att spana över till andra sidan såg han att grannen dragit ett nytt skortensrör på andra sidan huset. Och det sprakade från en nyinstallerad kamin. Nu eldade Västerlund bara för sig själv, och ingen annan, värmen stannade på den bortre sidan.

Var Västerlund snål när han flyttade brasan? Kunde han inte ha delat med sig? Östergren kanske hade ont om pengar? Det kunde ju finnas skäl till att inte elda i hans del av huset?

Om detta vet vi inget, eftersom Östergren valde att inte tala om varför han slutade elda, överenskommelsen bröts utan att en ny förhandlades fram.

Nu fick Östergren börja elda själv varje dag. Och det blev varmt i hans del av huset igen, och värmen spred sig givetvis till grannen, som inte längre behövde använda den nya kaminen han installerat.


Missa inget!

En sammanfattning av veckans artiklar skickas till din inkorg, varje måndag.