De rödgrönas skatteslöseri


När socialdemokraterna satt vid makten hade vi ett totalt skattetryck på över 50%, vilket var högst i världen. Idag ligger vi på ca 48%, Danmark har gått om oss, numera är det våra grannar i söder som betalar mest.

Det finns en ideologisk skiljelinje när MER än hälften av medborgarens pengar går till skatt. I praktiken innebär det att staten har rätt till större del av din lön än du själv.

Vi bör fråga oss var socialdemokraternas smärtgräns går, är det 55%, 60%, 70% eller 80%? Hur långt kan man egentligen höja skatten? Hur mycket kan man kräva av medborgarna?

Visst får vi pengar tillbaka i form av vård och utbildning. Men det är de sociala skyddsnäten som tär mest på den offentliga budgeten, närmare hälften av alla skattepengar går till olika bidrag och ersättningar.

Och visst är det trevligt med föräldrapenning, barnbidrag etc, men ersättningen är poänglös för de flesta. Det handlar om pengar som vi skulle kunna ha sparat ihop till själva – OM inte skattetrycket varit så högt.

Staten agerar bank; vi lägger in pengar, och ibland under givna förutsättningar får vi tillbaka en del. Och de rödgröna vill öka insättningen till över 50%. Inget nytt under solen. Kommer detta att göra Sverige till ett bättre land att leva i? Kommer vår levnadsstandard att öka?

Knappast.

Det går alldeles utmärkt att driva ett land med mycket lägre skattetryck. Se på Canada, Japan, Australien, Holland, Österrike. Vi pratar om länder som snarare har bättre vård, utbildning och levnadsstandard än oss. Och invånarna betalar mellan ca 30-40% i total skatt, betydligt lägre än den fantastiska svenska modellen.

Och även snittskatten i våra närmsta EU-grannländer är lägre, den ligger på 39,8%, nästan 10% lägre än oss. Det blir mer pengar över till barnkläder, bättre boende, rekreation, fritidsintressen etc etc etc.

Socialdemokraterna, vänstern och miljöpartiet värnar inte om välfärd och framgång – nej – de är slösare. De har ingen koll på de offentliga utgifterna, pengarna rinner mellan deras fingrar. Medan vården och skolan vissnar, och andra länder med lägre skattetryck kör om oss så att det visslar.

Bilden saxad från Aftonbladet. Även SvD, DN skriver. Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om samhälle, politik, skatt, skatter, socialdemokraterna, vänstern, miljöpartiet


Missa inget!

En sammanfattning av veckans artiklar skickas till din inkorg, varje måndag.