Bloggosfären – den nya eliten?


Jag var inbjuden på bloggarfrukost på Stockholms handelskammare. Hax, Morian, Rayman och Fjellner satt i panelen, och temat för dagen var bloggosfären och dess betydelse. I publiken satt både kända och okända bloggare. Mycket som sades var intressant, men inget revolutionerande för den som följer politiska bloggar.

En sak fastnade, det var en piratpartist som menade att bloggosfären var en ny elit. Och att det inte var en självklarhet vilka som kunde eller ville blogga. Lite lustigt med tanke på att det bl.a fanns en 13-årig bloggare med på seminariet samt en kvinna i 70-årsåldern, kanske inte urbilden för politiska bloggare.

Dessa personer hade nog aldrig haft en chans att uttrycka sina åsikter för 10, 20 år sedan, mer än att försöka skriva mängder av insändare till tidningar, eller trycka upp flygblad och dela ut i folks brevlådor. Bägge varianterna intimt förknippade med rättshaveristens fatala försök att få upprättelse.

Visst handlar det om att kunna skriva och uttrycka sig, någon vi förövrigt lär oss i skolan. Och visst, det kommer alltid att finnas folk som har svårt med det skrivna ordet, eller med tekniken bakom en blogg. Huruvida dessa människor skulle komma till tals i en piratpartistisk- eller vänsterutopi utreddes inte. Men det väcker alltid uppmärksamhet att tala om eliter.

Eliten är farlig. Det är ofta en stängd klubb, öppen endast för de utvalda, företrädesvis bestående av manspersoner. De utövar påtryckning och har oanade befogenheter. Vi är inte helt säkra på vad de gör, men att det är något mystiskt och farligt det är vi alla överens om.

Därför ska eliten ska tas ner på jorden, neutraliseras, vanliga människor ska sättas i deras ställe. Varpå en ny elit sakta formeras…

Kanske var det lättare att tala om eliter när stora delar av samhället var stängt för vanligt folk, när utbildning var en lyx, när dina anor var viktigare än dina faktiska kunskaper. Men vi har faktiskt kommit en bit på vägen sedan dess, även om världen långt ifrån är perfekt.

Nej, jag tror inte att bloggosfären är den nya eliten, inte enligt den klassiska definitionen i alla fall. Bloggosfären är förövrigt inte särskilt homogen; bloggare kommer och går, liksom antalet besökare och med den populäriteten. Och om den nya eliten är öppen för pensionärer och 13-åringar, så välkomnar jag den starkt!

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om samhälle, politik, bloggosfären


Följ oss
Sammanfattning av veckans artiklar till din inbox varje måndag