Cypern, trängd i hörnet


Nu när cypernkrisen pågått några dagar börjar man inse hur det hela hänger ihop. En stor del av problemen kan skyllas på den förra regeringen, som leddes av kommunistiska partiet AKEL.

Med en marknadsfientlig attityd struntade de i alla varningssignaler och lät bank och finansväsendet jäsa ända till de nya höger/center-regeringen tog över för ett par veckor sedan, och då sprack bubblan.

En stor del av skulden ligger även hos den gemensamma valutan euron, som skapar obalanser länderna emellan och uppmuntrar belåning och slöseri.

Effekterna av den grekiska skuldavskrivningen satte slutligen kniven mot strupen på lilla landet Cypern, med ett slag förlorade önationens banker ca 6 miljarder euro, vilket är mycket pengar för ett så litet land.

Vilken soppa! Dessutom betedde sig de övriga EU-ländernas politiker som mobbare i början av bailout-förhandlingarna, där man förnedrade de cypriotiska politikerna och Cyperns bankväsende.

Nu verkar emellertid rollerna ändrats, och det är snarare de cypriotiska politikerna som agerar bråkstakar. Den tyska finansministern sa under dagen att han inte skulle låta sig utpressas.

Och då förstår vi vart diskussionen tagit vägen. Cypern hotar med utträde, vilket skulle kunna resultera i en rad problem för unionen, inte mist för lånelandet Tyskland som sitter på alla dåliga lån.

Cypern och trojkan står långt ifrån en överenskommelse.

Det här påminner om det klassiska scenariot när man tränger in villebrådet i hörnet, även om det är en liten mus; när det känner sig hotat till livet kommer det att bitas och göra allt för att rädda sitt liv. Och jägaren riskerar inte bara att förlora bytet, utan även att dö av blodförgiftning.

För Cypern spelar det inte längre någon roll. Veckans händelser har fördärvat förtroendet för finans och bankväsendet, öns största inkomstkälla. Kunderna kommer att lämna öns banker; massor av bankanställda blir arbetslösa, vilket givetvis påverkar samhället i stort, revisorsfirmor, finansiella rådgivare, affärer och restauranger kommer att stänga.

Förhandlingarna kommer att bli tuffare och tuffare, och de kommer att pågå till sista sekunden.


Missa inget!

En sammanfattning av veckans artiklar skickas till din inkorg, varje måndag.