Biljoner


Det amerikanska kriget mot terrorismen sedan 11 september 2001 beräknas kosta över 4 biljoner dollar. En biljon motsvarar en etta följd av 12 nollor. Stora siffror är ofta svåra att smälta. På amerikansk engelska kallas det för triljon, som på svenska betyder något annat – bara för att förvirra ytterligare.

Den totala amerikanska statsskulden är ca 14, 2 biljoner, bara för att ha något att jämföra med. Dvs kriget kostade ca 28% av den totala skulden.

Notera att det inte var Saddam Hussein som låg bakom attentatet på World Trade Center, vilket gör Irakkriget mer till en slags symbolhandling, än en legal vedergällning.

Om man ska vara lite elak kan man säga att Onkel Sam slog fel kille på käften, och fick veckopengen indragen under nästan ett helt år.

En annan intressant jämförelse kan göras med OS i Athen 2004, som kostade närmare 15 miljarder dollar. Jämfört med Greklands statsskuld på ca 580 miljarder dollar är det en ringa slant. OS kostade ca 2% av statsskulden. Som sagt, stora summor gör oss inte bara förvirrade utan också mållösa.

Och slutligen, Greklands statsskuld är ca 4% av USAs motsvarande underskott, om jag nu räknat rätt.

Många nollor blir det.

En sak är säker, om du och jag hade skött vår privatekonomi på liknande sätt så hade vi inte bara stiftat bekantskap med kronofogdemyndigheten, utan även med fångvården.


Följ oss
Sammanfattning av veckans artiklar till din inbox varje måndag