Behöver vi statliga företag?


Halvstatliga SAS går dåligt. De redovisar en förlust på närmare en miljard, för perioden januari till februari i år. Medan snabba flitiga aktörer som Ryanair täljer guld med fickkniv så kraschar SAS i den hårda igenfrusna nordiska myllan.

Nåväl, visst, vi har en finanskris, resandet har minskat, framförallt affärsresandet. Många företag går dåligt. Frågan är bara hur många gånger det statliga jättarna ska räddas med statliga pengar istället för att lämnas åt sitt öde i konkursernas ödsliga dal?

Nej, vi hjälper dem på fötter gång på gång, och de fortsätter att leka affär precis som barnen i sandlådan. Det funkar hjälpligt när vi har högkonjunktur, men så fort någon form utav svårighet eller utmaning visar sig i vindrutan, då är det kört.

Så, alla ni som tycker att staten borde driva företag, att det är viktigt att gemensamt äga och förvalta vissa samhälleliga funktioner, tänk om. Politiker blir aldrig bra ägare eller förvaltare. Vi behöver statliga företag lika mycket som ett hål i huvudet.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om samhälle, politik, SAS, statliga företag


Missa inget!

En sammanfattning av veckans artiklar skickas till din inkorg, varje måndag.