STÖLDEN från Stockholmarna


Mikael Floven, Managementkonsult på KMF Ventures AB, beklagar sig i DN över att kommunala fastighetsbolag säljer ut sina fastigheter alltför billigt till bostadsrättsföreningar.

Skattebetalarna har bara under de senaste 10 åren blivit lurade på i snitt 1,7 miljoner kronor per såld lägenhet vilket resulterat i förmögenhetsöverföring om 50 miljarder kronor till ett antal privatpersoner.

Lite lustigt är resonemanget eftersom det är de boende som köper loss sina hyreslägenheter, och inte vilka privatpersoner som helst; och lite rabatt kanske de borde få, eftersom de bor i och nyttjar fastigheten i fråga. Om fastigheterna vore alltför dyra kanske de inte skulle gå att sälja till de boende, som ju måste vara överens.

Tanken med självägande är att folk tar bättre hand om sin fastighet och sitt närområde, vilket vi alla tjänar på i längden. Men man kommer givetvis inte ifrån att ombildningar ofta är en dålig affär för den kommunala kassan.

Inom det offentliga, kommunen och landstinget anses det ju vara fult att gå med vinst. Jag antar att samma devis gäller här.

Politiker är inte och kommer aldrig att bli bra affärsmän. Därför ska de inte driva företag.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om samhälle, politik, bostadsrätter, hyresrätter, bostadsmarknaden, fastighetsmarknaden


Missa inget!

En sammanfattning av veckans artiklar skickas till din inkorg, varje måndag.