Är den bästa tiden nu?


Är den bästa tiden nu? 1

Ofta brukar man säga att den bästa tiden är nu, att aldrig tidigare har mänskligheten nått lika långt vad gäller utveckling, standard och hälsa. Det är oskriven sanning att hela tiden peka på nuet som historiens bästa epok.

Frågan är om det gäller längre? Kanske var vår höjdpunkt innan pandemin? Eller kanske ännu tidigare, på 1960-talet då utvecklingstakten var urstark? Eller kanske runt förra sekelskiftet, då vi byggde vackert och avnjöt en mer traditionell kultur?

Många lyfter fram den 11 september 2001 som ett vägskäl. Innan var livet enklare och friare. Tiden före alla restriktioner, inskränkningar och terroristhot. Kommer ni ihåg att det knappt behövdes id-kort för att åka inrikes? Ingen kollade dina champooflaskor i necessären, och brottsligheten var inte lika rå, färre gäng och sprängningar, och inga no-go-zoner heller.

Däremot var standarden förmodligen lika hög som idag, och läkarvetenskapen har inte gjort några dramatiska upptäckter sedan dess. Folk dör fortfarande i cancer, och även av säsongsinfluensor.

Den tekniska utvecklingen har däremot tickat på sedan 2001. Då fanns ännu inga smartphones, läsplattor, sociala medier, internet var långsammare och inte lika utbrett. Nåväl, vi skulle förmodligen klara oss utan att vara uppkopplade hela tiden, kanske var tiden före 2001 bättre just för att vi inte var upptagna av att hela tiden stirra på en skärm?

Vi har inte heller kommit någon vart med att lösa jordens energiproblem, våra kärnkraftverk ser ungefär likadana ut som tidigare, och vi börjar sakta ana att slutnotan för vindkraft och solpaneler kommer att bli dyrare än vad vi trodde. Våra industrier kräver ett starkt elnät, som inte består av enbart komplementära energikällor.

Våra flygplan ser likadana ut som 2001, ingen större skillnad på våra bilar heller, eller våra hus och hem. Kanske tjänade vi lite mindre, men samtidigt har ökade levnadsomkostnader förmodligen tuggat i sig löneökningen. Vårdköerna var färre, och skolorna uppvisade bättre resultat, och det var lättare att hitta och köpa en bostad även i storstadsregionerna. Regleringarna var färre, vilket innebar att det var lättare för den som drev företag, eller hade kontakt med myndigheter.

Sverige var förmodligen ett bättre land 2001 än idag, både vad gäller innovationstakt, infrastruktur och samhällsklimat. Vi kan låtsas som annat, men den bästa tiden är förmodligen inte längre nu. Och det är ett intressant kulturellt brott, eftersom nuet varit bäst så länge, sedan 1700-talets upplysningsiver och framåt.


Följ oss
Sammanfattning av veckans artiklar till din inbox varje måndag