År 2793


Innan vi började att räkna åren från Jesu födelse (Anno Domini) fanns det andra sätt att hålla räkningen. Grekerna använde de första olympiska spelen som måttstock, om vi fortsatt att räkna åren enligt detta system så skulle innevarande år vara 2793.

Det är en svindlande siffra, som något taget ur en science fiction rymdopera. Men det är egentligen ett ganska bra mått på vår västerländska kultur, så långt tillbaka vi har bevarade texter och historieskrivning. Den grekiska kulturen var västerlandets gryningsbåt. Och med skriftspråkets utbredning började allt fler folk att nedteckna sina öden och äventyr.

År 525 beslutade man sig för att ändra tideräkningen. Och Anno Domini blev allt mer populärt, men fick sitt stora genombrott först under 800-talet. Detta innebar att år 1301 efter den första Olympiaden blev 525 Anno Domini. Ungefär samtidigt stängdes de sista hednatemplen runt Medelhavet. Den som hade makt över självaste tideräkningen hade givetvis också makt över allting annat. Därför skriver vi 2017 och inte 2793.


Missa inget!

En sammanfattning av veckans artiklar skickas till din inkorg, varje måndag.