Alt right utmanar den rådande ordningen


la-na-pol-pepe-the-frogVi ser en en ny rörelse växa fram, kallad alt right. Det är ett tecken i tiden, som en reaktion mot alla de falska förhoppningarna vi blivit matade med under årens lopp.

Framtiden blev inte riktigt som vi trodde. Globaliseringen medförde inte bara goda ting, världen förenades inte i en jättelik ringdans. Nej, det blev inte som vi tänkt oss.

Den alternativa högern är inte progressiva, socialister, vänsterliberaler eller ens neocons. De gillar inte höga skatter, eller en stat som lägger sig i alltför mycket, men de är å andra sidan inte heller libertarianer, som vi snart kommer att märka.

De noterar att globaliseringens stora vinnare blev asiaterna. Deras nya rikedomar vanns på bekostnad av västvärldens. Vi ser våra industrier och kapital försvinna iväg, medan vi sitter kvar med tomma fabriksbyggnader och a-kassa. Globaliseringen fungerar bäst när alla länder har liknande utgångspunkter, inte när motparten lönedumpar och manipulerar sin valuta.

Globalisterna menade att folk skulle få möjligheten att flytta vart de ville, det fanns ingen skillnad på svart, vit och gul. Alla var samma, och alla var lika värda.

Även detta ifrågasätts, visst värderar vi vår mor mer än en uteliggare, och det är ingen självklarhet att bjuda in vem som helst till etablerade gemenskaper och sällskap. Samma sak är det med länder och regioner – migration och kulturutbyten sker inte med självklarhet och enkelhet – du bjuder ju in vem som helst till ditt hus.

Alt right gillar att ifrågasätta och utmana. Man gillar inte mobbingen i debatt- och forskningsvärlden. Om 90% av alla forskare påstår att det existerar en global uppvärmning och att den är orsakad av människan – så innebär det inte att du automatiskt måste hålla med dessa 90%. Det finns ju 10% som tycker annorlunda. Och även om 100% av forskarkåren stödjer en linje, så är kritik av vetenskapen ändå berättigad. För 100 år sedan var skallmätningar, tvångssterilisering och lobotomering ett uttryck för den etablerade vetenskapen. Nu vet vi att de hade fel, även om den tidens motståndare kallades förnekare, faktaresistenta etc.

Även det politiskt korrekta utmanas. Socialister och vänsterliberaler har länge kontrollerat ledarsidor och mediehus. Folk är trötta på relativism, nihilism, könslöshet och devalvering av olika begrepp. Vi matas med ord som rasifiering, hbtq, genus, gender, kulturell appropiering, tolkningsföreträde, värdegrund, normkritik etc. Detta är en ickediskussion som pågår i det oändliga, medan världen utanför ser helt annorlunda ut, och rör sig i en annan riktning. Och den som inte vill delta – eller ifrågasätter ickediskussionen – blir utmobbad. Alt right säger att kejsaren är naken, ni kan sluta låtsas, det är över. Alt right bryr sig inte vad du tycker om det.

Man tror inte på allmän överlägsenhet av någon ras, nation, folk eller underart. Varje ras, nation, folk har sina egna unika styrkor och svagheter, och har den suveräna rätten att bo oantastade i den inhemska kultur de föredrar.

Alt right är en filosofi som värderar fred mellan olika länder i världen, och motsätter sig krig för att överföra sina värderingar på ett annat folk, eller att utrota enskilda nationer genom krig, folkmord, invandring, eller genetisk assimilation.

Den nya högern anser att den västerländska civilisationen är höjdpunkten av mänsklig prestation. Vår kultur är baserad på en kristen, grek-romersk grund och den utvecklades i de europeiska länderna. Och det var vita européer som byggde denna civilisation, och vi bör säkra existensen för vita människor och en framtid för vita barn.

*

Fullkomligt galet, intressant, halvtänkta tankar? Rörelsen är bred och odefinierad, här samsas smarta internettroll med missnöjd grå medelklass och en och annan uttalad rasist. Vi må tycka vad vi vill om alt right. Men det är måhända en välbehövlig omskakning av etablerade sanningar och konsensus som världen är i skriande behov av. Vart det sedan landar, eller vilka vägar det tar, det får framtiden utvisa.


Följ oss
Sammanfattning av veckans artiklar till din inbox varje måndag