Alliansen RASAR i opinionsmätningarna?


Den senaste opinonsundersökningen visar att borgarna backar en aning, medan vänsterblocket vinner några procentenheter. Härmed är trenden, som startade under finanskrisen, bruten – dvs att borgarna sakta men säkert ökar. Nu är det de rödgröna som gäller!

rapporterar de flesta tidningarna, men låt oss se vad som döljer sig bakom dessa meningar. Om vi tittar på den bifogade bilden så noterar vi att m ökat sedan förra valet, medan c, fp och kd backar.

Och det är kd som tappar mest sedan förra valet, och ligger farligt nära 4%-spärren. Är det måhända socialkonservatismen som tappat mark efter Bush avgång? Eller handlar det om en stor grupp pensionärsröster, som (ännu) inte fått ta del av höjda pensioner & sänkta skatter?

Även c förlorar sympatier, partiet som titulerade sig det tredje största efter valet. Kanske handlar det om den fordom stolta liberala svansföringen, som inte märkts av i varken integritetsdebatten eller i arbetsmarknadsfrågorna?

I denna mätning kommer sd in i riksdagen, med allt vad det innebär. Inte en önskesituation för de etablerade partierna.

S står och stampar sedan det förra valet. Samma sak gäller v, ingen förändring.

Mp däremot skördar frukterna av klimatnojjan, och kan räkna hem en ökning på 3,5% – totalt har de 8,7%, viket gör dem till tredje största parti.

Sedan förra valet ser vi alltså en uppgång för miljöpartiet, moderaterna och sverigedemokraterna. C, kd och fp tappar. S och v står still. Piratpartiet ligger på 1,8%, långt ifrån spärren.

Den snabba analysen skulle vara att väljarna anser att miljö- och klimatfrågor är viktiga, samt ett fortsatt lågmält förtroende för Reinfeldts nya mjuka borgerliga linje, och en ökande misstro mot dagens flyktingpolitik.

Det verkar vara de tre viktigaste spåren inom svensk politik idag.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om samhälle, politik, opinionsundersökning, moderaterna, socialdemokraterna, alliansen, miljöpartiet


Missa inget!

En sammanfattning av veckans artiklar skickas till din inkorg, varje måndag.