10 eller 5 cent?


Begrunda följande tankenöt eller intelligenstest:

Ett slagträ med boll kostar totalt 1 dollar och 10 cent. Slagträt kostar 1 dollar mer än bollen. Hur mycket kostar bollen?

Det intuitiva svaret är 10 cent, medan det RÄTTA svaret är 5 cent. Då slagträt kostar 1,05 blir det precis en dollar mer än bollen som kostar 5.

…ja, just det…

Det är lätt att tänka fel här. Man kan ställa upp nöten i en fin ekvation, och många som minns matematiklektionerna från högstadiet svarar rätt på frågan, men lika många svarar fel. Hur kommer det sig att den här nöten är så förvillande?

Man kan närma sig problemet på några olika sätt, här är min korta snabbanalys:

– Antingen svarar man 10 cent, och är korkad, för het på gröten etc.
– Eller svarar rätt. Åhå, du sov inte på mattelektionerna. Bra jobbat.
– Eller så börjar man fundera på själva sifferkombinationerna. Om setet hade kostat 34 dollar, och slagträt 21 dollar mer osv. Ja, då hade man ju tvingats att räkna ut det på riktigt. Nu har man ju avsiktligt valt tillrättalagda siffror för att lura så många i fällan som möjligt. Och jag måste erkänna att jag trillade dit första gången.
– Eller; tror du verkligen att du kan köpa ett slagträ och en boll för 1 dollar 10 cent…?! Bara ett slagträ kostar från ca 60 dollar och uppåt. 100-200 dollar är normalt. Och en boll kostar ca 1,50 – 5 dollar.

De flesta accepterar priset och börjar räkna som tokar, fast själva exemplet i grunden och i verkligheten knappast är relevant.

MEN det behöver ju inte vara relevant, det är ju ett räkneexempel, en tankenöt, ett intelligenstest, mumlar försvararna av dylika nötter.

Om man nu bemödar sig med att klura ihop ett dylikt exempel, och förankra det i verkligheten, varför inte göra det relevant även kulturellt och samhällsmässigt? Man har ju lagt ner massor med energi för att få det att funka matematiskt?

Apropå intelligenstest.


Missa inget!

En sammanfattning av veckans artiklar skickas till din inkorg, varje måndag.