Vem ska nu finansiera alla EU-bidrag?


Vem ska nu finansiera alla EU-bidrag? 1Storbritannien är den näst största ekonomin inom EU. Ungefär lika stor som de 19 minsta länderna tillsammans. Och tillika en av Tysklands största handelspartners. Storbritannien är också en av de största nettobidragsgivarna till unionen. Och nu är de alltså på väg att lämna samarbetet.

Vi bör allvarligt fråga oss vem som förlorar mest på Brexit? Unionen eller britterna?

Media beskriver ofta Brexit ur en negativt synvinkel, ungefär som att Storbritannien skulle få svårt att klara sig utan EU, som att de inte själva skulle kunna ordna goda handelsavtal med andra länder. Som om de inte redan nu hade goda relationer med USA, som om de inte ingick i ett sammanhang med The Commonwealth of Nations, ett samarbete med framförallt f.d kolonialländer som Indien, Kanada, Australien, Sydafrika och många fler.

Ofta förminskar journalister och politiker Storbritanniens roll i EU och världen. Storbritannien beskrivs närmast som ett litet och alldagligt land. Det nämns sällan att landet har världens 5:e starkaste ekonomi, och att de ligger på 6:e plats vad gäller militära utgifter. Förutom att fråga oss själva varför britterna beskrivs så ensidigt i media, så bör vi även tänka på de verkliga konsekvenserna av Brexit.

Det framstår allt tydligare att en regional stormakt kommer att lämna unionen i september. Vi önskar EU lycka till.


Missa inget!

En sammanfattning av veckans artiklar skickas till din inkorg, varje måndag.