Vem ska leda världen?


Om USA försvagas, ska världen ledas av Kina eller Ryssland, frågar sig bloggaren och debattören Dick Erixon?

En intressant frågeställning, ty det finns många USA-kritiker där ute. Man retar sig på överkonsumtion, SUV:ar, McDonalds, Coca Cola och strömmen av ytliga filmer och TV-serier. Samt USA:s intervention i andra länder och deras politik. Det är i stort sett samma kritik som framfördes av 60- och 70-talens vänsterrörelser.

Men när det väl kommer till kritan så kanske ändå Mitt Romney är bättre än Vladimir Putin eller Folkrepubliken Kinas statsråd? Politik handlar ju sällan om att välja det perfekta, utan om att välja det minst dåliga.

Vi glömmer att USA inte bara är skräpmat, utan även Dylan, Steinbeck, NASA, Apple och Google. Få länder skulle kunna axla det kulturella och ekonomiska övertaget. Möjligen Europa, om det fanns lite mer driv och innovation i vårt kultur- och näringsliv.

Skulle EU möjligen vara en kandidat som USA:s efterträdare på stormaktsscenen? Så länge vi inte har ett starkt och gemensamt försvar så lär den frågan besvaras med ett nej. Om nu unionen ens tar sig igenom den rådande finansiella krisen vill säga.

Rent geografiskt kommer Europa emellertid att finnas kvar, och vi är en ekonomisk stormakt, där splittringen och oenigheten egentligen är själva styrkan. Lägg därtill frihandel, rörlighet av kapital och arbetskraft så har du en enorm styrka.

Gemensamt parlament och valuta har däremot visat sig vara förödande, för att inte tala om byråkratin som inte bara kostar, utan även smakar – illa.

Jag har en känsla av att Pax Americana kommer att bestå ännu en tid.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om samhälle, politik, EU, USA, imperialism

 


Följ oss
Sammanfattning av veckans artiklar till din inbox varje måndag