Varför gick svenskarna inte med i Nato redan efter andra världskriget?


Varför gick svenskarna inte med i Nato redan efter andra världskriget? 1Många blev nog förvånade av det hastiga Nato-medlemskapet, som genomfördes utan folkomröstning eller djupare debatt. Varför just nu, undrar man?

Nato bildades som en försvarsallians under det kalla kriget mot Sovjetunionen. Då var Sverige inte med, och inte Finland heller. Borde man inte övervägt en försvarsallians efter andra världskriget? Sovjetunionen var vid den tiden ett större potentiellt hot än dagens Ryssland, de hade annekterat halva Europa och arbetade tillsammans med socialistiska nationer runt om i världen. Bland annat på Kuba, som bara ligger några få mil från den amerikanska kusten.

Varför gick vi inte med i Nato då? När världen var delad, och kärnvapenhotet var en bister verklighet?

Istället gick vi med i den västliga försvarsalliansen när allt var över. När organisationen inte längre behövdes, när USA:s roll som ledande militärmakt och världspolis var på väg mot sitt slut. Då gick vi med.

Fast vänta lite nu, mumlar folk från alla håll och kanter. Vi har ju Ukraina. Ryssarna har oprovocerat anfallit Ukraina, och snart tågar de genom hela Europa. Vi måste hålla ihop och stoppa Putin.

Den obekväma sanningen är att det aldrig hade behövt att bli något krig i Ukraina om USA hållit tassarna borta. Västmakterna uppmuntrade oroligheterna 2014 som ledde till att den folkvalde presidenten avsattes, och landet blev mer ”västvänligt”. Därefter följde flera fredsförhandlingar och avtal, hade man hållit sig till dem så hade vi inte haft krig idag.

Ett krig som enkelt hade kunnat avbrytas redan vid skrivbordet är inget verkligt krig. Det är initierat och pådrivet av folk som tjänar pengar på konflikten. Och krig behöver kanonmat, därför krävs ständigt fler medlemmar. Nu tror jag inte att Putin kommer att anfalla Sverige, men däremot kan våra obegåvade politiker få för sig att skicka svenska ungdomar till krigshärden i Ukraina eller till andra meningslösa konflikter runt om i världen. Och, ja, jag säger meningslösa; är det någon idag som tycker att Vietnam, Afghanistan, Irak, Libyen eller Syrien var meningsfulla krig? Värt att ofta folks liv för? Knappast. Folk kommer inte ens ihåg vad man krigade för. Vem vill dö för Biden och hans kumpaner? Och inte för Putin heller. Snart adderas även Ukraina till listan av vettlösa konflikter, och vi kommer att glömma.

Mot bakgrund av detta; den svenska elit som styrde landet efter andra världskriget visste att de inte kunde välja sida, att neutralitet var bäst, eftersom bägge parterna var lika dåliga kålsupare när det kommer till konflikter på den globala arenan.

Bygg ett fullgott försvar. Se till att hålla dig väl med bägge sidor. Det är ett gammalt recept för framgång.


Prenumerera

Sammanfattning av veckans artiklar skickas till din inkorg, varje måndag.