Det omöjliga presidentvalet


Det omöjliga presidentvalet 1Joe Biden har problem, hans demens börjar visa sig ordentligt, han svamlar och har svårt att prata sammanhängande, samt rykten går om att han bajsat på sig i offentliga sammanhang. Att han kan klänga sig fast och klara av presidentvalskampanjen fram till november framstår som allt mindre trovärdigt. Hur ska han ens lyckas genomföra en debatt med motståndarna?

Och på den andra sidan av spelplanen har vi Donald Trump, vars åtal och rättsprocesser hopar sig. Det finns ingen förseelse som är tillräckligt liten för att trilla igenom maskhålen, och det är tydligt att motståndarsidan vill hålla honom borta från presidentvalskampanjen; kanske är det enda sättet som den demente Biden kan vinna?

Vi har också Robert F Kennedy Jr, som framförallt gjort sig känd för motståndet mot Covid-vaccinet och den mentala härdsmälta pandemin förde med sig. Från början var det nog många som såg honom som en foliehatt, men kanske inte längre, då mycket av kritiken visade sig vara befogad. Frågan är om Kennedy har någon chans? Han ligger efter både Trump och Biden, och de som är intresserad av odds och vadslagning noterar att han tappar mark.

Om inget oväntat händer så kommer Trump att vinna det amerikanska presidentvalet 2024.

Det är just det här oväntade som är intressant. Vid förra presidentvalet så var det okontrollerade poströster som gav slagsida åt kampanjen. Och poströsterna infördes och tilläts på grund av Covid. Vi hade också BLM som spred oroligheter över hela USA, och de var starkt emot Trump.

Frågan är vilka oväntade saker som kommer att hända under sommaren och hösten?

Demokraterna kommer inte att ge upp så lätt. Problemet är dessutom att vicepresidentkandidaten Kamala Harris är impopulär; hon framstår ofta som lite småkorkad eller salongsberusad. Hon är inget affischnamn, även om hon för fyra år sedan fungerade som en kvinnligt svart alibi åt Biden, för att balansera kampanjen. Men då var Biden piggare och inte lika dement. Byts vicepresidentkandidaten ut så kan vi förmodligen vänta oss ett skifte, men först efter valet, då Biden slutligen avgår på grund av hälsoskäl.

Om Trump döms till fängelse så kommer han inte att kunna delta i kampanjerna, men det finns en risk att han får martyrstatus, och vinner valet bakom galler. Det har ju visat sig att hans siffror går upp varje gång han anklagats för något. Väljarna genomskådar taskspeleriet och ser Trump som den sansade parten i en allt galnare cirkus.

Man kan inte heller utesluta ett större attentat eller en krigsliknande situation, där Biden utlyser undantagslagar på obestämd framtid. Då blir USA en diktatur på riktigt, även om vissa menar att så redan är fallet, då förra valet ansågs riggat till Bidens fördel. Hur folket skulle reagera på verkliga diktatorfasoner är svårt att förutse, men det finns förstås risk för ännu djupare splittring och oroligheter. Frågan är om demokraterna skulle kunna kväsa alla uppror? Den här utvecklingen gynnar nog inga av de politiska parterna, utan blott den som satsat pengar på att USA ska splittras och gå under som världsmakt.

Biden kan också avgå på grund av hälsoskäl, redan innan valet, och en ny kandidat lanseras i sista minuten. Givetvis finns det en del funderingar krig en dylik person, att Obama skulle ställa upp igen, eller hans fru Michelle, eller Hillary Clinton? Persongalleriet känns uttjatat redan på förhand, och det är kanske förvånande att det inte finns yngre och bättre kandidater på dagordningen. Demokraternas vänsterfalang med Alexandria Ocasio-Cortez i spetsen anses chanslös, hon är blott en kylarprydnad för att locka till sig vänsterkvinnor. Det är det gamla gardet som styr. Och det gamla gardet blir allt äldre.

*

Bilden är genererad med Dreamshaper XL Lightning


Prenumerera

Sammanfattning av veckans artiklar skickas till din inkorg, varje måndag.