Full bananrepublik


Full bananrepublik 1Tänk om USA alltid har varit en bananrepublik?

Landets industriella framgångar vid förra sekelskiftet berodde kanske på enorma outnyttjade råvarutillgångar i form av olja, metaller, skog osv. Lågt hängande frukt. All vetenskap och framsteg därefter gjordes av europeiska migranter och deras barn, som Tesla, Einstein, Oppenheimer, von Braun m.fl. Men i grunden består den amerikanska staten av total korruption och pöbelvälde.

Utan oljan och inflyttade ingenjörer så skulle landet mest påminna om Honduras eller Nicaragua.

Våld och gäng i städerna, exklusiva muromgärdade områden för de rika, samt vägar, broar och infrastruktur i undermåligt skick. Folket är obildat, äter skräpmat och är extremt överviktiga. En dag på Disneyland påminner mest om ett konvent för folk som bär XXXL. De flesta städer är tråkiga med glasskrapor i centrum, utan något egentligt stadsliv, ingen plats för fotgängare, småbutiker, restauranger och barer. Breda motorvägar skär rätt igenom det urbana landskapet, vill du handla så får du åka till en ”Shoppingmall”, och sedan hem till villaförorten.

Bananrepublikens oomtvistliga signum är det politiska livet. Där politiska motståndare sätts i fängelse och anklagas för påhittade brott.

Den förra presidenten Donald Trump fälldes igår utifrån ett ytterst märkligt åtal; bland annat, han ska ha betalat pengar i utbyte mot tystnad i en otrohetsaffär, dessa pengar redovisade han enligt åklagaren inte för det amerikanska skatteverket. Det är en lång logisk snubbeltråd, det är ju inte ens utom rimligt tvivel bevisat att han varit otrogen, men vad spelar det för roll i en bananrepublik, där det gäller att komma åt de politiska motståndarna med alla till buds stående medel?

Det är med detta land vi allierat oss med i händelse av krig. Det är detta land som kräver att vi tömmer våra militärförråd, och skickar vidare till ytterligare ett annat korrupt land, Ukraina. Det är detta land som berikat oss med Pridemånaden, där vi firar att män idkar oral- och analsex med varandra. Folk får göra vad de vill i sovrummet, visst, men frågan är om det är värt att fira? Och under en hel månad? Det är detta land som driver frågor om postkolonialism, rasifiering, genus och transsexualitet, som om det vore det viktigaste på dagordningen. Kanske viktigare än vanligt folks välbefinnande, trygghet och framtidsutsikter?

USA är framförallt ståtlig teater. Hollywood och krig. Det finns ingen röd tråd, för den som söker logik och förnuft. Bananrepubliken är numera mest ett svart skal, som folk i värsta fall kan halka på.


Prenumerera

Sammanfattning av veckans artiklar skickas till din inkorg, varje måndag.