Vänstern TROR inte på fusket


Den samlade vänsterrörelsen gick till attack mot den rapport som igår uppmärksammades av landets stora morgontidningar, rapporten som hävdar att ca 95% av svenskarna överutnyttjar eller kringgår de offentliga välfärdssystemen. Fusket graderades, ca 16% fuskade grovt, därefter en fallande skala, blott 5% hävdade att de aldrig överutnyttjat samhällets skyddsnät.

De flesta vänsterdebattörer förlöjligar undersökningen och menar att den är orealistisk, men de saknar sakliga argument, andra angriper repportens beställare, Svenskt näringsliv och Handelns utredningsinstitut. Man tror att rapporten är en propagandamegafon för “högern”, utredningen skulle skapa incitament att nedmontera välfärdsstaten.

Jag har svårt att tro att rapporten är ett falsarium, att kritisera och förlöjliga den är som att skjuta budbäraren. Istället borde vänstern ta till sig informationen, ty om alla fuskar eller småfifflar, är det tillika tillbörligt att ifrågasätta välfärdssystemen, som vänstern varit med att bygga upp. Vänstern borde fördöma fusket och anropa fler kontrollmekanismer, det är enda sättet att behålla den svenska bidragsmodellen.

Istället är det påfallande många inom vänstern som accepterar lättare form av fusk. Man lyfter fram siffran 16%, grovfuskarna, blott dessa anses vara riktiga fuskare, småfiffel ställer man sig likgiltig inför. Det anses vara berättigat att t.ex skaffa sig bättre vård genom kontakter, vilket iof är fullt acceptabelt i många länder. Men i Sverige förväntas vi ställa oss i kön. Lika för alla. Solidaritet. Många anser sig emellertid ha rätt att gå före, vilket vore oacceptabelt på ICA eller Systembolaget.

Vänstern har få kopplingar till arbetarklassen, de flesta radikala socialister är akademikar, t.ex socionomer, lärare, bibliotikarer, journalister etc. De anser sig stå över samhällets regelverk, och betraktar sig själva som en upplyst elit. Vänsterradikalerna tycker att de får går före i kön, även om detta strider mot den egna ideologin. Regelverken är skapade för de stora massorna, inte för dem själva. Och uppenbarligen beter sig större delen av det svenska folket likadant.

Det finns en offentlig politiskt korrekt sanning och så finns det en annan, mer praktisk sanning för alla och envar. Och det är detta problem som rapporten framförallt lyfter fram.

Siffran 95% förvånar mig inte alls. I min bekatskapskrets har jag stött på överutnyttjande och rent fusk, t.ex studera med a-kassa, vabba för att få ledigt, jobba med föräldrapenning eller sjukpenning, sjukpensionera sig fast man är arbetsför, åka på semester med pengar från socialtjänsten etc.

Vi har tyvärr alla tappat känslan för den gemensamma kassan, pengar som ska fördelas till folk som har det svårt. Det anses vara rimligt att småsnatta från landets spargris. Vi borde oroa oss över rapporten, ty den är skrämmande. Även om vi endast uppehåller oss vid siffran 16%, dvs de som fuskar grovt, så är det orimligt mycket.

Intressant? Andra bloggar om: samhälle, politik, bidrag, bidragsfusk, fusk, vänstern


Missa inget!

En sammanfattning av veckans artiklar skickas till din inkorg, varje måndag.