Vad händer om borgarna vinner valet? Del II


Om alliansen vinner valet och verkligen LYCKAS att genomföra sin politik – framförallt att få snurr på arbetsmarknaden – kan det få långtgående konsekvenser för Sverige.

Med en arbetslöshet på ca 3-4% (enl ILO), skulle vi ligga i topp bland EU-länderna. Eftersom Sverige i grund och botten är ett mycket rikt land med starkt entreprenörskap kan vi skapa det bästa näringslivsklimatet i Europa. Då kommer inte blott den inhemska industrin att frodas, utländska företag kommer att investera och flytta till Sverige. Det känns nästan lite overkligt att tänka tanken, men det kan bli verklighet. Jämför t.ex med utvecklingen i Irland och Spanien, vilka hade mycket sämre förutsättningar än Sverige.

Låg arbetslöshet löser många andra samhälleliga problem. Skattepengarna behöver inte användas till A-kassa och bidrag i samma utsträckning, pengarna kan gå till vård, omsorg, utbildning och rättssäkerhet. Integrationsproblematiken försvinner till stor del; arbete integrerar, pengar betyder bättre boende, högre livskvalitet och stolthet. Även brottsligheten kommer att minska, de flesta tar inte onödiga risker om bättre erbjudanden ges.

Om alliansen lyckas med konststycket att hålla sig kvar i två mandatperioder blir socialdemokraterna marginaliserade. De förvandlas till ett 20%-parti, som omöjligt kan bilda regering med vänsterpartiet, som förmodligen inte ens kommer att nå upp till 4%-spärren. Miljöpartiet däremot kan mycket väl bli en betydande joker i leken, men då måste de ändra sin syn på EU. Det är genom EU de kan påverka miljöpolitiken, då det knappast är Sverige som spyr ut mest föroreningar i Europa. De kommer att komma underfull med detta under sin tid i opposition.

Enda chansen till comeback för sossarna blir att skrota socialismen; de förvandlas till ett modernt liberalt arbetarparti, jämför med brittiska Labour. Förvandlingen inbegriper givetvis ett slut på samarbetet med senkommunisterna i vänsterpartiet (om partiet finns kvar).

Reinfeldt blir känd som statsministern som befriade Sverige från det socialistiska oket, och reformerade landet. Persson nämns i historieböckerna som den sensocialistiska sengångare han är, utan kompass och utan karta. Mängder av dokument dyker upp ur arkiven som ännu tydligare visar hur illa landet sköttes under slutet av 1900-talet. Vi kommer inte ens i framtiden att slippa de månatliga sosseskandalena, något som vid den tidpunkten blott intresser historikerna.

Andra bloggar om: politik, val2006, alliansen, socialdemokraterna, vänstern, Reinfeldt, intressant


Prenumerera

Sammanfattning av veckans artiklar skickas till din inkorg, varje måndag.