USA och dess skuldberg, företagsflykt, världsvaluta och världspolis


USA och dess skuldberg, företagsflykt, världsvaluta och världspolis 1USA har en rad problem, både på lång och kort sikt. Ett av dessa problem har varit företag som flyttat verksamheten utomlands och lämnat hela regioner i arbetslöshet, bland annat rostbältet i nordöst, som en gång i tiden var landets primära industricentrum. Vi får sociala problem, revanschism och känslan av att ha blivit bortglömda.

Därutöver har USA gigantiska handelsunderskott och skulder. Att landet inte brakat ihop för länge sedan handlar nog till stor del om dollarn, som används i alla världsdelar och fått statusen som världsvaluta. En annan faktor om indirekt bidrar till stabilitet är vetskapen om att USA är världens enda supermakt. Jämför man vad Ryssland och andra länder spenderar i militära utgifter så inser man att de är papperstigrar. Ingen kan mäta sig med USA vad gäller militär kraft.

Så, för att råda bot på USA:s problem med skulder och attacker på dollarns roll som världsvaluta finns det egentligen bara en sak att göra, stärka ekonomin rejält, samt omförhandla alla ofördelaktiga handelsavtal.

Genom att sänka skatter och stimulera ekonomin så flyttar jobben hem igen; de bortglömda regionerna lever upp, ekonomin och handeln förbättras och likaså bytesbalansen. Detta bidrar givetvis också till att dollarn stärks, och kan fortsätta att vara en världsvaluta.

Nyckeln till USA:s framgångar är en stark inhemsk ekonomi. Och här finns en enorm kraft, som kan släppas loss genom skattesänkningar, avregleringar och bättre handelsavtal. USA är ju entreprenörernas förlovade hemland, med mängder av globala företag.

Givetvis så bör även militären och vapenindustrin ombesörjas. Men istället för att sälja vapen till den egna armén, och förslösa dem på meningslösa krig i Mellanöstern – så kan man likväl sälja vapen till sina allierade, och kräva att de gör sin del i Nato-samarbetet.

Få länder spenderar enligt rekommenderade nivåer. USA:s vapenindustrier har en del bra år framför sig, utan att behöva ombesörja krigsmaterial till hopplösa konflikter, istället blir det försäljning till allierade som Tyskland, Frankrike, Italien etc. Detta förbättrar ju också bytesbalansen, och dollarn, och ekonomin etc etc.

Alla de här åtgärderna, som jag räknat upp har faktiskt implementerats under de senaste åren. Och USA går framåt på alla sätt och vis. Arbetslösheten är rekordlåg, även hos minoritetsgrupper, ekonomin lyfter, skulderna blir på så vis mer lätthanterliga och de växer inte lika mycket. USA får sakta tillbaka sin roll som världens motor.

Man skulle kunna tro att det var ett ekonomiskt snille som styrde landet. En riktig driven och hårdför affärsman. En person som lagt det ekonomiska pusslet, och fått alla bitar rätt.


Följ oss
Och få ett meddelande varje gång vi publicerar ett nytt blogginlägg.