Spänningen stiger på Cypern


Medan Cyperns finansminister försöker få ett lån i Moskva fortsätter politikerna på hemmaplan att arbeta fram ett nytt avtal som skulle kunna accepteras av EU. Man har fått till på måndag på sig att komma med ett nytt förslag, annars slutar ECB att försörja de cypriotiska bankerna med kapital.

Cyprioterna har blivit EU-kritiska, från att ha varit mycket positiva. Det är förnedrande för en nation, som först var bäst i klassen på ekonomi och arbetslöshet, att sedan bli syndabock och mobbingoffer. Man minns tiden då det cypriotiska pundet var mer värt än euron. 14 svenska kronor fick man betala för ett pund. Nu blir man åthutad av nationer vars ekonomi och finansiella infrastruktur är ännu sämre.

Presidenten ska presentera ett nytt förslag för det cypriotiska representanthuset, och den 56-man starka församlingen ska ännu en gång rösta om åtgärder som förmodligen aldrig borde ha lagts på bordet.

Under tider mullrar oppositionen om att landet borde lämna valutasamarbetet och återinföra pundet. Förtroendet för euron är brutet, om man tror att valutan kollapsar så fort någon nation gör en exit.

Medan politikerna gör sitt så funderar folk på sina besparingar, hur de ska komma åt sina pengar och flytta dem någon annanstans. Kontanter finns fortfarande i uttagsautomaterna, men man kan inte ta ut mer än ca 700 euro på en dag. Man kan också betala med kort i affärerna. Så det går ingen nöd på oss här nere.

Det finns de som tror att cypernkrisen kan bli ett ”Skottet i Sarajevo” för hela EU-projektet. Faller en faller alla. Och då blir plötsligt ett utträde ur euron mer attraktivt, ty den som gör det först kommer ju också att få ordning på sin ekonomi snabbare. Men om detta vet vi inget, finns det planer på ett utträde så hålls de hemliga. Den långvariga stängningen av bankerna ger politikerna en del möjligheter. Bankerna öppnar igen på tisdag, först då vet vi vad som hänt.


Prenumerera

Sammanfattning av veckans artiklar skickas till din inkorg, varje måndag.