Sockerskatt och andra idiotier


Förslaget hann knappt presenteras förrän det stoppades, och tur var väl det. Vem har hört talas om något dummare än skatt på socker? Den ryska skäggskatten möjligtvis? Regeringen i Danmark menade att gränshandeln med Tyskland skulle öka, och att den önskade hälsoeffekten skulle utebli.

Här ser vi ännu ett exempel på hur staten vill styra medborgaren. Till och med matvanorna ska nagelfaras. Genom att höja skatten på socker räknade de danska politikerna med att öka medellivslängden några år. Det här är ett skolexempel på social ingenjörskonst, där politiker genom olika åtgärder försöker påverka befolkningen i någon riktning.

Man kan fråga sig varför dessa samhällsanimatörer alltid jobbar med höjda skatter? Varför inte sänka momsen på tandhygienprodukter, tandläkarbesök eller friskvård och friskvårdsprodukter? Om man nu ska in och peta i systemen. Det ger kanske inte lika vackert klirr i skattkistan? Den så kallade girigheten är uppenbarligen inte enbart ett problem i det privata näringslivet.

Samtidigt röstade EU-parlamentet nej till det så kallade telekompaketet. Förslaget har kritiserats hårt för att kränka medborgarnas integritet. Jag läser också att Beatrice Ask är tveksam till det kontroversiella förslaget om att registrera folks in och ut-resor i EU. Till och med charaderna på FN:s rasistkonferens verkar ha mattats av och landat i ett hyffsat slutdokument.

En seger för de frihetliga värdena? Eller försöker politikerna bara ge oss en morot innan de piskar till oss på allvar? Vem vet vart den här båten är på väg? Nåväl, min fru kritiserar mig ibland för att vara alltför negativ, och hon har förmodligen rätt. Låt oss konstatera att det här var en bra dag! Och glöm inte sockret! Varför inte i förädlad form som t ex Ben & Jerrys Fossil fuel-glass?

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om samhälle, politik, integritet, demokrati, telekompaketet, skatt, skatter


Missa inget!

En sammanfattning av veckans artiklar skickas till din inkorg, varje måndag.