Självkörande bilar och trafikdöden


Självkörande bilar och trafikdöden 1En anledning till att skapa självkörande bilar är säkerheten. Folk är helt enkelt dåliga på att köra bil, trafikolyckor är en av de vanligaste dödsorsakerna i världen. Och många vill enligt uppgift inte ens köra bil, förmodligen de som sitter i trafikköer halva dagen. Så, låt oss göra oss av med föraren, ersätt henne med en dator, och allt blir frid och fröjd?

Nåja, så enkelt är det inte riktigt. Apple, Tesla och många andra har jobbat hårt med att utveckla självkörande bilar, men de har inte riktigt kommit i mål. Det är inte helt lätt att antingen kameraövervaka omgivningen, eller nyttja någon slags radar, och därefter förklara den komplexa trafikmiljön för en processor som i sin tur ska styra bilen. Kom ihåg att löftet handlar om att minska antalet olyckor. Helst inga alls.

Om vi enbart skulle ha fullt utvecklade självkörande bilar i en miljonstad, hur skulle de interagera med varandra, hur skulle systemet fungera när allt är digitaliserat? Vore trafikdöden ett minne blott? Eller kan man tänka sig att även datorer har buggar, glitchar, åldersskador eller rena felaktigheter? Som datoranvändare upplever man ju inte sin vardag som problemfri direkt. Men när tekniken ska översättas till trafiken, då är plötsligt säkerhet ett argument; det är inte helt lätt att följa logiken här.

Förövrigt är förgiftning den vanligaste hastiga dödsorsaken i USA, hit räknas även drogöverdoser, oklart hur stor del dock. På andra plats kommer trafikolyckor, där över 40% är drog/alkoholrelaterade. På tredje plats kommer fall från hög höjd, även här kan vi gissa att droger spelar in, men jag hittar inte någon statistik. Vi noterar att berusningsmedel bidrar till en massa elände, och kan vara bakomliggande orsak till många olika slags olyckor.

Så, vi har en hipp elbilstillverkare i Kalifornien, som menar att de kan skapa en säker datoriserad självkörande bil, så att de slipper att köra, och kan fortsätta att röka på …


Följ oss
Sammanfattning av veckans artiklar till din inbox varje måndag