Sista chansen för sossarna?


Det kunde ha börjat bättre. Opinionssiffrorna för socialdemokraterna går neråt. Frågan är om de har råd att misslyckas denna gång?

Redan efter några veckor vid makten har de rödgröna gjort sig impopulära. Att påstå att ladorna är tomma när Sverige klarat sig utmärkt genom EU-krisen var ogenomtänkt. Och att miljöministern bryter mot miljöregleringar kan vara svårt att ta till sig för många. Kanske var det inte så smart att försöka avveckla instituten i Athen, Rom och Istanbul och få 10,000-tals högljudda och nätverkande akademiker emot sig. Att erkänna tvivelaktiva statsbildningar väcker också kritik. Medan statsministern fumlar med lappar och namn, och gör bort sig på internationella möten.

Fortsätter Löfven & Co  i samma stil kommer de att förvandlas till ett 20%-parti. Det blir adjö till rena socialdemokratiska regeringar, inte ens med v och mp kan de styra Sverige, utan måste söka stöd från mittenpartierna, vilket inte verkar helt lätt i dagsläget. Med andra ord, fritt fall för vänstern i Sverige.

Socialdemokratin som vi känner den kommer att vara borta om några år, om de inte vänder skutan nu. Men vad kan de göra? Låt mig presentera den självklara listan som alla gubbar mumlar om kring kaffeborden. I och för sig har partiet slutat att lyssna på sina gräsrötter, men i alla fall – här är den:

A) Socialdemokraterna måste sluta med innehållslös vänsterretorik. Att påstå att ladorna är tomma och Sverige står på ruinens brant, och att orättvisorna blivit större under Alliansen är helt enkelt inte sant. Att ljuga är fel. Vi i Sverige gillar inte lögnare. Punkt.

B) De måste presentera en stringent vettig politik. Att justera sjukersättningarna och a-kassenivåerna några procent hit och dit ÄR inte politik. Sorry.

Gå tillbaka till rötterna:

Arbete till alla, goda löner, låga skatter för arbetare.

Lämna bidragspolitiken, använd den bara till de som behöver. Arbete är nyckeln till det goda livet. På senare år har moderaterna kapat detta framgångsrika koncept, ta tillbaka det! Strunta i hbt, gender och patriarkala strukturer, det finns andra som gör det bättre.

C) Se över kompetensen i partiet. Inrätta regelrätta primärval vid tillsättandet av ordförande och andra viktiga poster. Låt de manade stiga fram och ordna därefter omröstning inom partiet. Hemlighetsmakeriet med nomineringar och fulspel ger fel ledare, fel budskap och dålig stämning.

D) Våga vara intellektuella. En svetsare är inte längre en svetsare när han är hög facklig chef, inte heller när han blir statsminister. Sluta låtsas. Låt arbetarklassen växa. Det finns inga klassförrädare, bara hungriga starka människor som vill mer. Dessa ska man stödja. Och alla behöver inte bli rätlinjiga ingenjörer, det finns rum för humanister också.

Jag är ganska så övertygad om att s skulle nå närmare 40% med ett dylikt budskap. Men det börjar bli försent. Den gamla generationen, som hyser förtroende för socialdemokratin börjar dö ut. Och för många unga människor framstår partiet som en virrig tomteverkstad.  Det är nu eller aldrig.


Prenumerera

Sammanfattning av veckans artiklar skickas till din inkorg, varje måndag.