Segraren Alexis Tsipras


Socialistiska partiet Syriza vann stort i söndagens val i Grekland. Och nu kommer den nya regeringen med all sannolikhet att kräva omförhandling av de enorma lånen, och givetvis försöka skriva av så mycket som möjligt, ty det var vallöftena till de grekiska folket.

Det är ett högt spel att utmana EU och den mäktiga trojkan, men frågan är vad grekerna har att förlora?

Om EU-politikerna inte går med på Syrizas krav så kommer Grekland att tvingas lämna valutaunionen, och det är inte bra för samarbetet och kan på lite längre sikt sänka valutan, och kanske hela unionen. Man är helt enkelt rädd att fler ska följa efter. Särskilt om det efter utträdet plötsligt börjar gå bra för grekerna, när de kan styra sin egen valuta och finanspolitik.

Bryssel förmår inte heller att stärka upp euron, så att det blir en riktig valuta. Tiden är för kort. Det skulle krävas en enda centralbank, en regering, en finanspolitik, samt samordnat skattesystem – och där är vi inte än, även om kommissionen på slingriga omvägar är på väg mot ett Europas Förenta Stater.

Grekerna har egentligen inte några möjligheter att betala tillbaka lånen, landet befinner sig i en långvarig kris, där produktionen sänkts rejält och skatteintäkterna sinar allt mer. Kistan är tom.

Så, det som kommer att hända är att Bryssel till slut motvilligt går med på Syrizas krav, och partiledaren Alexis Tsipras kan skratta hela vägen till banken. I det här läget är det värt att spela fulspel, något annat finns inte.


Följ oss
Sammanfattning av veckans artiklar till din inbox varje måndag