Det svänger om vänstern i Athen


Avskyn mot EU har drivit ut folk mot ytterligheterna, särskilt i Grekland där majoriteten röstade på vänsterextrema Syriza, en koalition av radikala vänsterpartier som har Marx, Lenin och Stalin på väggarna. Och finansminister blev den kände debattören och ekonomiprofessorn Yanis Varoufakis. Till regeringspartner valde man högerpopulistiska Oberoende greker. En skön blandning.

Det känns som om det är en vänstervåg på gång i Europa. Den unga leende statsministern Alexis Tsirpas far in i salongerna som en filmstjärna. Han har också gjort sig känd för sina uttalanden om krigsskadeståndskrav på Tyskland, som kompensation för förstörelse, stölder och lidande under ockupationen 1942-1945.

Det svänger om vänstern, brukar det heta. Eller åtminstone vissa delar av vänstern, den lite mer extrema delen. Gråsossarna i Pasok däremot, som styrt Grekland under många år fick knappt fem procent i helgens val. De är totalt utraderade.

Frågan är hur Tsirpas ska få folk att vilja betala skatt igen? Hur han ska få förtroende från de splittrade grekerna, och hur han ska tackla den trilskande trojkan. Kommer han att våga köra fultricket med inställda betalningar och skuldavskrivning? Har han tur kanske han får ännu mer pengar, som i sin tur kan skrivas av?

Det här bäddar för en riktig röra. Men det kan komma bra saker ur den här röran. Antingen får EU-politikerna kamma sig och revidera sina tankar om ett överstatligt EU, eller så finns det en risk att den hårt uppumpade ballongen faktiskt spricker den här gången. Vilket kanske vore det bästa. Och Europas länder kan gå vidare med egna valutor och egen politik.


Prenumerera

Sammanfattning av veckans artiklar skickas till din inkorg, varje måndag.