Samma skatter inom hela EU?


Från och med 1 januari 2015 harmoniseras momshanteringen för digitala produkter inom EU. Det innebär att du som säljer digitala tjänster på nätet, telecom, mediasändningar, e-tjänster etc ska fakturera moms till landet där kunden bor, och inte där ditt företag är lokaliserat.

Man kommer inte längre att tjäna på att flytta sin affärsverksamhet till ett EU-land med längre momssats, och sälja till länder med högre momssatser. Den högre momssatsen kommer alltså att gälla.

Det här ställer momshanteringen på huvudet inom EU, och det blir ganska komplicerat att reda ut vart alla betalningar ska gå. I dagarna informerar diverse mjukvaruleverantörer sina kunder, t ex populära Woocommerce, som levererar webbshopslösningar.

Jag tänker inte gräva ner mig i teknikaliteterna kring den nya lagen, det finns de som kan det här bättre än mig. Utan frågan som uppkommer är av mer politisk/filosofisk natur. Är det här första stegen för att harmonisera skatteväsendet inom EU?

Om man betalar svensk moms på en utländsk tjänst som levereras över nätet från ett annat EU-land, bryter man då inte upp skattegränserna?


Följ oss
Och få ett meddelande varje gång vi publicerar ett nytt blogginlägg.