Reinfeldt fortsätter att lyssna på folket


reinfeldt-fra-avlyssnar

Inte nog med att våra så kallade liberala partier vill införa det europeiska datalagringsdirektivet, nu vill nationalkonservativa sd utöka lagen. Istället för att spara alla medborgares kommunikation i sex månader så vill sd lagra i ett år. Kravet är emellertid att lagringen görs i Sverige.

Lagen är givetvis orimlig i grunden, och blir inte bättre av sd:s justeringar. Möjligen kan sd:s obstinata hållning leda till att direktivet förhalas, och i slutänden aldrig införs.

Övervakningspolitiken ingår i en bredare nykonservativ politisk trend. För tio år sedan hade det knappast varit möjligt att genomföra dylika ingrepp i den privata sfären. Låt oss hoppas att vi har ett liberalare politiskt klimat att se fram emot under nästkommande decennium.

Om frihet och demokrati vinner framsteg i Mellanöstern kan möjligen västvärldens terroristnoja mildras en smula. Många av de integritetskränkande lagarna vilar på ett fundament byggt på rädsla för arabvärlden. Om muslimerna blir våra vänner ändras hela bilden.

Tills dess fortsätter makthavarna att lyssna på folket.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om samhälle, politik, integritet, avlyssning, datalagringsdirektivet,


Följ oss
Sammanfattning av veckans artiklar till din inbox varje måndag