Reinfeldt backar några MILLIMETER om FRA-lagen


Vid en pressträff nyligen menade statsministern att han kunde tänka sig förändringar i FRA-lagen. Han är däremot inte beredd att bryta upp den helt:

Det är bättre att förbättra än att riva upp. Om vi river upp lagen återgår vi till det oregelerade system som vi hade förut.

FRA:s verksamhet är mig veterligen inte oreglerad, såväl grundlagen och Europakonventionen drar gränser för intrång i privatlivet. Och att scanna i en internetkabel innebär att all information genomsöks, även om all information inte registreras. Jämför med en vägkontroll där alla bilar stoppas, genomsöks, och därefter släpps vidare om allt är i sin ordning. Att det sker på elektronisk väg gör i praktiken ingen skillnad.

Det vore intressant att veta varför Reinfeldt återupprepar sitt mantra? På vilket sätt är FRA:s verksamhet oreglerad? Lagförslaget handlar väl om att ge FRA större befogenheter än vad de hade tidigare? I praktiken avreglerar man avlyssning/signalspaning, dvs legaliserar avlyssning i kabel, från att det enbart varit tillåtet i etern.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om samhälle, politik, FRA, integritet, FRA-lagen


Missa inget!

En sammanfattning av veckans artiklar skickas till din inkorg, varje måndag.