Psykologernas och yogisarnas era


Psykologernas och yogisarnas era 1

På daglig basis kan man läsa om den amerikanska presidenten Donald Trumps mentala tillstånd, skrivet av personer som knappast känner honom, eller ens träffat honom. De är varken psykologer eller psykiatriker, ändå tillskriver de presidenten diverse diagnoser i sociala medier och andra mediekanaler.

Han anses lida av en narcissistisk personlighetsstörning, samt megalomani, han är sadist osv osv. Vi pratar om vanliga privatpersoner eller halvbildade journalister som sitter och funderar på kammaren. De verkar inte heller ha en aning om amerikansk politik eller om hur det amerikanska samhället fungerar. På sätt och vis är det hela lite lustigt, men magnituden och gissningarnas bottenlösa enfald får en att tappa hakan.

Sedan slutet av 1960-talet befinner vi oss i en introvert era, jag har skrivit om detta flera gånger, och även Paypalgrundaren Peter Thiel beskriver fenomenet på ett liknande sätt. En kortfattad förklaring; vi är inte längre vetenskapsmän och astronauter som för mänskligheten framåt mot nya äventyr – utan psykologer och yogis som strävar efter en märklig inre resa. Vi frågar inte -vad har du gjort på sistone? Utan -hur mår du? Nästan alla tekniska nymodigheter strävar inåt, sociala medier, datorspel, underhållningsindustrin osv. Någon fusionsreaktor har vi fortfarande inte byggt, och den där resan till Mars lär dröja. Den inre resan är viktigare. Intresset för yoga, alternativmedicin, nyandlighet, själsliv, relationer, kostråd, miljön, hållbarhet, underhållning, droger, musik och idoldyrkan osv är närmast oändligt.

Det märkliga är att alla dessa nya mjuka och sammansatta människor är så infernaliskt elaka.

Om någon inte håller med, utan är av en annan åsikt, då är hon förmodligen sjuk. Meningsmotståndarna tillskrivs ofta någon slags diagnos hämtad från psykiatrins värld. Det är en liknande hållning man hade mot avvikare i de gamla kommunistdiktaturerna, där kunde folk hamna på mentalsjukhus just på grund av sina åsikter, men så långt har vi inte kommit än.

När Donald Trump insjuknar i corona så önskar mången själfull person att han dör. Öppet och stolt deklareras detta på de sociala mediekanalerna utan censur eller varning. För alla vet ju att presidenten är en psykotisk, nazist, fascist, och att han bygger koncentrationsläger utmed gränsen till Mexiko, att han när som helst är beredd att starta krig, och atombomba hela världen. Det vet man. Det är så. Detta är den mentala projektionen av Trump och hans verk. Alla har rätt till sin egen sanning, sin egen verklighet, så länge den stämmer överens med yogisarnas världsbild.

Att Donald Trump bidragit till ett bättre ekonomiskt klimat, med lägre skatter och lägre arbetslöshet, att han tidigt varnade för coronan och ville stänga gränserna mot Kina – det existerar inte i den upplysta mentala bilden. Även det faktum att han inte expanderar den amerikanska militären, utan istället avslutat krig och tar hem trupper, nu senast från Tyskland. Därutöver har han pressat Kina till bättre och mer lukrativa handelsavtal. Samt bidragit till lägre illegal invandring, med fokus på lagliga produktiva migranter. I verkligheten en kraftfull president som håller sina vallöften, men utifrån västvärldens mentala tillstånd en psykiskt sjuk och farlig tokstolle.


Följ oss
Sammanfattning av veckans artiklar till din inbox varje måndag