Profetior inför 2018


Profetior inför 2018 1
Sibyllan (oraklet) i Delphi av John Collier

Vissa saker känner vi redan till, det blir vinterolympiad i februari i Peyongchang, Sydkorea. Samt att NASA skjuter upp InSight i mars, en sond som ska utföra geologiska undersökningar på mars. Fotbolls VM i Ryssland under juni och juli, och riksdagsval i Sverige den 9 september. Därutöver är det mesta höljt i dunkel, därför är det en gammal god tradition att försöka göra kvalificerade gissningar inför året som kommer.

2017 var Donald Trumps år, och han kommer att fortsätta att dominera världspolitiken, även om han kommer att lägga mest kraft inrikes. Vi kommer att få se de positiva affekterna av den stora skattereform han genomförde i slutet av året. Samt en vidare omarbetning av det amerikanska sjukförsäkringssystemet. Någon mur behöver han egentligen inte bygga, eftersom stora delar av gränsen mot Mexiko redan har kraftiga stängsel. Han kommer att förstärka väl valda delar för att symboliskt uppfylla sitt vallöfte.

IS-terroristerna är mer eller mindre besegrade, men kampen fortsätter med att bekämpa andra islamistiska grupper, och att försöka normalisera Saudiarabien och Iran. Kanske kan vi får se någon slags statskupp eller regimskifte i Iran?

Maktskifte i Venezuela och den nya regeringen påbörjar arbetet med att bygga upp landet igen. USA och andra västländer ger sitt stöd.

Chanserna ökar för ett slags toppmöte mellan Putin och Trump, där man gräver ner stridsyxan, och Ryssland åter får komma in i värmen. Krim blir en autonom republik, och även delar av östra Ukraina får ökat självstyre med särskild status.

Kinas ekonomi fortsätter att vika neråt, kanske ser vi fler oroligheter runt om i landet, ledningen står inför stora utmaningar. Detta kan bli inledningen till en global finanskris i slutet av 2018.

Japan blir allt starkare, och utvecklas på sikt till en regional stormakt. Nordkorea avslutar sitt kärnvapenprogram, men inget maktskifte.

EU står inför diverse problem, med Storbritannien som lämnar unionen, och Polen, Ungern & Co som inte lyder centralmakten. Det finns en risk att fler länder börjar sympatisera med de bångstyriga centraleuropéerna, exempelvis Slovenien, Kroatien, Österrike och Italien.

Frankrike och Tyskland kan tappa sin ledande ställning inom unionen, och hur de ställer sig till detta är en avgörande fråga. Bankkriser kan blossa upp i Tyskland eller Italien, och problemen i Grekland puttrar alltid under ytan. Fler udda och panikslagna förslag lanseras i syfte att hålla ihop unionen, men som istället verkar splittrande. Storbritannien stärker sin ekonomi och ställning som regional stormakt.

I Sverige blir det borgerlig valseger, och ett väldigt starkt SD gör det parlamentariska läget ånyo komplicerat. Mp hamnar under riksdagsspärren. Flyktingpolitiken stramas åt, men det föreligger även fortsättningsvis problem med ghettofiering, ökad brottslighet och social oro. Bostadspriserna fortsätter ner, och inleder den kommande lågkonjunkturen.

Gammelmedia tappar tittare och läsare, och de alternativa mediehusen blir allt starkare. PK-kulturen utmanas från flera olika fronter, nya medier, fristående (borgerliga) debattörer, medborgarjournalister och bloggare.

Vad gäller väder och klimat så går vi mot kallare tider, tvärtemot gängse teorier, och överhuvudtaget tror jag att 2018 kommer att bli ett motsatsernas och förändringarnas år.


Missa inget!

En sammanfattning av veckans artiklar skickas till din inkorg, varje måndag.