Politisk fars i Ungern


– Vi ljög på morgnarna, vi ljög på kvällarna, sade ungerns socialistiske premiärminister Ferenc Gyurcsany om valrörelsen. Ekonomiska åtstramningar måste till, fastslog han. Vi har inte mycket val därför att vi har ställt till det. Inte lite, utan massor. Inget europeiskt land har handlat lika korkat som vi. Vi har helt klart ljugit hela de senaste ett och ett halvt till två åren. Man kan inte peka på en enda betydande regeringsåtgärd som vi kan vara stolta över. SvD 060919

Ungrarna reagerade starkt på dessa ord, ett utdrag från en utsmugglad inspelning från ett regeringsmöte. TV-huset stacks i brand, demonstrationer utanför parlamentet, brinnade bilar, kravaller och slärmytslingar mellan polis och demonstranter. Presidenten kräver att Gyurcsany förklarar sig och oppositionen kräver hans avgång. Den kritiserade regeringen har konsekvent gått emot sin politik, de har lovat skattesänkningar, med istället har det blivit skattehöjningar samt 40%-iga höjningar av gaspriset.

Utländska medier hyllade under 90-talet den förre liberale statsministern Viktor Orban som sanerade landet efter kommunismens fall. Reformarbetet krävde dessvärre en hel del åtstramningar, därför missnöjesröstade folket på socialisten och miljonären Gyurcsany.

Jag kan inte låta bli att göra paralleller mellan Gyurcsany och Persson, båda gick till val på uppblåsta siffror: -Jobben kommer, vi befinner oss i en stark konjunktur, arbetslösheten är på väg ner etc etc. Den ungerske statsministerns lögner var givetvis sju resor värre, men nog verkar drömmerierna sammanstråla. Kanske är det så att när socialister ska styra moderna globaliserade ekonomier då räcker inte de vackra orden till. Klasstänkandet, misstänksamheten mot näringslivet, tunga skatter, överfördelning, byråkrati – allt detta förvandlas till sand i samhällsmaskineriet. Kvar blir lögnerna, de tror så innerligt på sin egen politik att ingen annan verklighet finns att tillgå.

Jag ringde en släkting och bad om en kommentar: -Hur kunde detta ske, fanns det inga ekonomer som reagerade över de uppblåsta siffrorna? Släktingen menade att alla politiska partier ljuger, Gyurcsany erkände åtminstone sina lögner. Förmodligen hade släktingen röstat på lögnaren, och ville inte tappa ansiktet. Samtidigt vittnar hans ord om en osmaklig relativism; om vi lever i en verklighet där alla ljuger, varför ska vi då bry oss om något överhuvudtaget. Ungrarna är måhända historiskt sett ideologiskt skadade av fascism, nazism och kommunism – kanske blir man luttrad och bitter efter alla år av vanstyre? Kanske betraktas även demokrati som en fars och ett gyckelspel – både av folket och av politikerna?

Här hittar ni länken till Gyurcsanys blogg, och för er som inte läser ungerska kan jag berätta att han inte är det minsta ångerfull.

Andra bloggar om: politik, samhälle, ungern, socialism, intressant


Missa inget!

En sammanfattning av veckans artiklar skickas till din inkorg, varje måndag.