Pensionerna höjs! Tack staten, för att vi får tillbaka mer av våra pengar…


Då har den borgerliga regeringen kommit till pensionerna i dagordningen, och eftersom allt fler har ett arbete att gå till, och mer pengar strömmar in i skattkistan så kommer pensionerna att höjas. Detta är det kortfattade budskapet, vilket kommer att glädja min far och alla andra pensionärer, som knotat om att regeringens skattesänkningar enbart riktats till de som har arbete.

Det här är ett bra förslag, åtminstone om man tar hänsyn till dagens samhälleliga kontext. I en annan tid i en annan värld hade vårt system betraktats som djupt orättvist. Kopplingen till inbetalda pengar och den framtida pensionen är fortfarande luddig.

Varför får vi inte spara och rå om våra pensionspengar själva, varför ska staten agera bank? Ska pensionen enbart betraktas som ännu ett ”bidrag”, och inte som egna pengar ihopsparade under ett helt liv?

Självklart finns det ett antal sociala aspekter att ta hänsyn till, några procent av befolkningen skulle inte klara av att handskas med så mycket pengar, de skulle misslyckas med att spara själva. Men låt oss då hjälpa dem specifikt, istället för att omyndigförklara hela den vuxna befolkningen. Svensken i gemen är sparsam, till och med snål, de flesta skulle inte ha några problem med att spara och hantera sina pensionspengar.

Detta är en viktig diskussion, eftersom framsteg inom läkarvetenskapen och god kosthållning bidragit till att fler människor är aktiva längre i livet. Dagens pensionsålder är med andra ord för låg, sett ur ett samhällsekonomiskt perspektiv.

Förr eller senare blir vi tvungna att höja pensionsåldern för att få dagens system att fungera. Färre arbetsföra kommer att tvingas försörja fler pensionärer, brukar det heta.

Själva ordvalet är absurt. Pensionärerna är inte försörjda av dig eller mig. De har via skatten sparat hela sina liv. Blotta tanken på att någon annan försörjer mig när jag blir pensionär är absurd. Över 50% av min lön har via skatter, moms, arbetsgivaravgifter etc varje månad transfererats till statens bankbok.

Om våra folkvalda slarvar bort pengarna eller använder dem till annat borde inte vara mitt problem, men det blir mitt problem, vare sig jag vill eller ej. För detta är resultatet av att överlåta pengarna till en förmyndare, utan kontroll eller möjligheter till påverkan.

Notis:
En löntagare som tjänar 25,000 kr/mån och arbetar under 35 år lägger undan ca 3,1 miljoner kr via arbetsgivaravgifter/sociala avgifter. Enbart räntan (ca 3%) på besparingarna ger ca 7700 kr/mån.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om samhälle, politik, skatter, pensioner, pension, pensionär, pensionärer, förmynderi


Missa inget!

En sammanfattning av veckans artiklar skickas till din inkorg, varje måndag.