Ord och handling i politiken


Just nu är det många som förfasar sig över vad Trump säger, och hur han beter sig. Han anklagas både för att vara främlingsfientlig och nedlåtande mot kvinnor. Vi kan alla vara överens om att han pratar mycket, det är själva essensen i hans kampanj, att stampa upp så mycket damm som möjligt.

Men när dammet sedan lägger sig, kommer det att finnas något kvar av den kontroversielle Trump? Hans politik är ganska lam, även om den levereras med hög volym. Protektionism, handelshinder mot Kina, ta hem trupper från utlandet och minska militären. Försvåra för illegala immigranter att ta sig in i landet.

Mycket av det här är klassisk vänsterpolitik. Våra egna sossar försvårade också för invandrare på 1970-talet, och landet isolerades ekonomiskt och finansiellt. Konservativa och socialister går ofta hand i hand – i smyg.

På många sätt liknar Trump den sittande presidenten Obama. Han byggde också sin kampanj på sin utstrålning och munläder, samt sociala medier. När Obama väl fick makten var det som om förändringens vindar plötsligt mojnade, och slutligen blev det helt vindstilla.

Vad vi ska titta på är hur handlingskraftiga kandidaterna är, och hur de beter sig i det privata; kanske får vi där en vägledning hur de kan agera som en blivande president.


Prenumerera

Sammanfattning av veckans artiklar skickas till din inkorg, varje måndag.