Vad gjorde ryssarna i Syrien egentligen?


Det spekuleras mycket om varför ryssarna för det första involverade sig i Syrienkonflikten, och för det andra sedermera hastigt och lustigt drog hem sina trupper.

Och det finns många olika svar på de här frågorna. Somliga menar att Ryssland vill visa sig dugligt igen, vill vara med i matchen på den storpolitiska scenen, skaffa sig ett psykologiskt övertag.

Samtidigt är landet snart bankrutt pga av låga oljepriser och bojkotten från västmakterna. Många på den västliga åskådarläktaren sitter med popcornpåsen och väntar på något slags palatskupp eller folkligt uppror.

Ryssland har inte så mycket att erbjuda och exportera till omvärlden förutom råvaror. När köpte du en rysk bil, TV, dator el dyl senast? Aldrig.  Det enda man egentligen har kvar när råvaruförsäljningen tryter – och där man besitter kompetens –  är militärindustrin.

Och om vi matchar listan över de största vapentillverkande länderna i världen (där Ryssland ligger tvåa efter USA) med listan över de största vapenimportörerna – så inser vi att den västasiatiska marknaden är betydande. På topplistan hittar vi länder som Saudiarabien, Förenade Arabemiraten, Oman, Pakistan, Irak etc.

Så, om man ska sälja vapen till Mellanöstern så gäller det givetvis att visa upp sig på plats. Och när showen är över åker man raskt hem med orderblocket fyllt. Jag må ha fel, det finns givetvis många smartare utvärderingar och geostrategiska analyser. Men när det kommer till Ryssland så får vi inte glömma bort deras ekonomiska situation. Den borde vara avgörande för deras kortsiktiga taktik.


Följ oss
Sammanfattning av veckans artiklar till din inbox varje måndag