Öppet brev till Luciano Astudillo och Jobbrådslaget


Socialdemokraterna säger sig vilja utveckla sin politik för entrenprenörskap och företagande. Luciano Astudillo är ansvarig för jobbrådslaget, där företagare bjuds in för att framföra sina åsikter. Genom att lyssna på företagarna ska s utveckla en bättre politik, är det sagt.

Jag har själv gått med i denna åsiktsklubb, men eftersom det inte händer så mycket i jobbrådslaget framför jag mina åsikter kortfattat här på bloggen.

Vi småföretagare gnäller jämt, påstås det. Vi har ju det trots allt bra, större frihet, flexibla arbetstider, inga chefer etc. Jag kommer emellertid att fortsätta gnälla, och jag ska förklara varför.

Jag betalar kommunalskatt samt sociala avgifter. Av en intjänad tusenlapp får jag behålla ca 550 kr.

Därefter tillkommer moms/skatt på allt jag köper i affärerna, av 550 kr blir det ca 400 kr kvar.

Du kan räkna själv här.

Denna överbeskattning leder till följande:

  • Det blir svårt att starta företag, man bör ha en lukrativ verksamhet redan från början eller gott om sparkapital
  • Skatterna avskräcker många, som annars hade startat eget.
  • Risken att misslyckas är stor.
  • Det krävs att man är exceptionellt driven och envis för att starta eget, många dugliga personer sållas därmed bort. Budskapet är att de stora flertalet inte är lämpade att driva företag, trots att det borde vara den naturligaste saken i världen att försörja sig själv.
  • Eftersom skatterna upplevs som orättvisa, finns det ett stort incitament till fusk och småfiffel, vilket i förlängningen leder till rättsröta.
  • Småföretag växer långsamt pga höga skatter, det tar lång tid innan vi kan anställa och expandera.
  • För samhället innebär detta att många goda idéer stannar i skrivbordslådan, och att många arbetstillfällen aldrig kommer till. Detta leder i förlängningen till fattigdom och stagnation.

För mig som småföretagare spelar det egentligen ingen roll om borgare eller socialister sitter vid makten, ingen ser oss, ingen tar våra problem på allvar. Staten behandlar sina barn styvmoderligt, och mjölkar dem på pengar redan i vaggan. Alla partier som accepterar marknadsekonomi bör underlätta för småföretagare, ty vi är morgondagens mellanstora och stora företag.

De partier som vill verka för fler arbetstillfällen, fler företag och bättre samhällsekonomi måste tillåta att fler småföretag startas, att de överlever och ges möjlighet till expansion. Och detta ska inte ske genom bidrag eller dylikt; många av oss som driver egen verksamhet gör det för att vill klara oss själva. Den bästa medicinen är att staten håller sig borta, och erbjuder generella skattelättnader, samt specifika skattelättnader under uppstartsåren.

Blir det inte en förlust för staten om vi sänker skatten för företagare/småföretagare? Jo, initialt, men eftersom fler företag kommer att klara sig, nå lönsamhet snabbare, växa snabbare och anställa fler – så genererar detta i slutändan mer pengar till staten, samt minskad arbetslöshet och ökad välfärd.

Skatt kommer från arbete. Företagare skapar arbete.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om samhälle, politik, företag, företagande, småföretagare, entreprenör, entreprenörer, socialdemokraterna, Luciano Astudillo, Astudillo, jobbrådslaget


Missa inget!

En sammanfattning av veckans artiklar skickas till din inkorg, varje måndag.